primusovi-roboti-na-okupovanikh-teritoriyakh-yak-diyati-ukrayintsyam-schob-uniknuti-kriminalnoyi-vidpovidalnosti-poradi-advokata

Примусові роботи на окупованих територіях: як діяти українцям, щоб уникнути кримінальної відповідальності - поради адвоката

 • 301714 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. Українці з тимчасово окупованих територій, погоджуючись на примусові роботи під загрозою життю чи життю близьких, ризикують потрапити під статтю Кримінального кодексу. Наприклад, якщо вчитель погоджується викладати в школі за стандартами держави-агресора, то такі дії підпадають під антиукраїнську пропаганду та можуть загрожувати позбавленням волі на строк до 3 років із забороною займатися викладацькою діяльністю від 10 до 15 років. Про це повідомив в коментарі УНН адвокат Олег Борійчук.

Цитата

«А що робити, якщо, наприклад, вчительку змушують викладати за стандартами освіти держави-агресора? Звісно, бажано просто відмовитися від роботи з метою уникнення кримінальної відповідальності. Але якщо їй чи її родині при цьому погрожують фізичною розправою, то вибір невеликий. У такій ситуації варто подумати завчасно про можливі наслідки і підготуватися до можливого кримінального провадження відносно вас», – сказав Борійчук.

Деталі

Адвокат зазначив, що в таких випадках бажано повідомити осіб, яким довіряєте, про обставини примусу до діяння, яке є формально злочином в Україні. Варто детально розповісти хто і як погрожує, про всі вчинені заходи примусу. За можливості варто повідомити про це і українські правоохоронні органи або попросити довірених осіб з підконтрольної Україні території це зробити. Тобто, варто зробити усе, щоб якомога більше людей знали про ситуацію і в майбутньому могли засвідчити це в суді за потреби.

«Для тлумачення окремих конструкцій статті 111-1 КК України суттєве значення матиме судова практика. Але сподіваюся, що у нас взагалі не буде випадків, які слугуватимуть підставою для створення цієї судової практики», – додав адвокат.

Нагадаємо

У заблокованому Маріуполі російські окупанти оголосили про продовження навчального року до 1 вересня. Основна мета - деукраїнізація та підготовка до навчального року за російською програмою. Дітям все літо будуть вбивати в голову російську мову та літературу, історію росії та математику російською.

Українські Національні Новини

Суспільство