pripinennya-postavok-benzinu-a-95-z-bilorusi-prizvede-do-rizkogo-zrostannya-tsin-na-palne-eksperti

Припинення поставок бензину А-95 з Білорусі призведе до різкого зростання цін на пальне - експерти

 • 34978 переглядiв

КИЇВ. 28 травня. УНН. Остаточне рішення Білорусі про припинення постачання бензину А-95 в Україну призведе до різкого сплеску цін на пальне. Про це в коментарі УНН розповіли директор спеціальних програм науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев і економіст Олександр Охріменко.

Експерти відзначають важливу роль Білорусі в постачанні нафтопродуктів в Україну. За словами Геннадія Рябцева, минулого місяця понад 80% бензину в Україну надійшло з Білорусі. Він також зазначає, що держава входить до п'ятірки країн за обсягом товарообігу.

Цитата:

"В обсягах споживання палива - білоруське паливо займає понад третину. Минулого місяця понад 80% бензину було поставлено з Білорусі. І вона жодного разу не припиняла поставки нафтопродуктів, попри наполегливі прохання Росії і попри те, що є союзною державою для РФ", - відзначає Рябцев.

Деталі

За словами економіста Олександра Охріменка, альтернативними країнами-постачальниками нафтопродуктів для України можуть стати Литва і Румунія. При цьому він відзначає, що за такого перебігу подій, у країні очікується сплеск у зростанні цін на паливо.

Цитата:

"Якщо це станеться, то все розгорнеться явно не в нашу сторону. Ось цю "дірку" закрити буде неможливо. Білорусь - один з основних постачальників нафтопродуктів. Так, можна завозити з Литви, з Румунії, але ціна буде завищена, тому що припинення поставок з Білорусі призведе до сплеску зростання цін на бензин в Україні", - зазначив Охріменко.

Експерти вважають, що в разі ухвалення остаточного рішення про припинення поставок бензину з Білорусі в Україну - основна провина ляже на український уряд в зв'язку з припиненням авіасполучення з Білоруссю.

Контекст

28 травня директор "Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн на своїй сторінці в Facebook заявив, що Білорусь призупиняє постачання бензину А-95 в Україну. За його інформацією, переговори з постачання бензину ще тривають. Також Куюн підкреслив, що тепер в Україну треба здійснити поставку 50 тис. тонн бензину А-95.

Додамо

Білорусь запровадила режим індивідуального ліцензування на імпорт низки українських товарів.

Що було раніше

Україна зупинила авіасполучення з Білоруссю з 26 травня, українським авіакомпаніям та літакам забороняється виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь, а білоруським літакам з 29 травня - в авіапросторі України.

Це послідувало після того, як Мінськ 23 травня підняв у повітря військовий літак, щоб змусити пасажирський літак Ryanair приземлитися. Після цього білоруська влада затримала опозиційного журналіста Романа Протасєвіча, який перебував на борту посадженого літака, що викликало міжнародний резонанс.

Українські Національні Новини

Економіка