pristayko-sche-odin-korabel-nato-priplive-v-chorne-more

Пристайко: ще один корабель НАТО припливе в Чорне море

 • 14715 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. Військовий корабель Нідерландів, що очолив одну з постійно діючих груп НАТО, планує зайти в Чорне море. Про це повідомляє УНН із посиланням на заяву глави місії України при НАТО Вадима Пристайко, яку він зробив в інтерв'ю для одного з українських телеканалів.

"Є постійно діючі групи - зараз, наприклад, одну з груп очолили Нідерланди, а нідерландський корабель щойно прийняв управління, вони теж збираються зайти в Чорне море", - заявив посол.

Пристайко розповів, що військові кораблі все частіше заходять у Чорне море.

Зокрема, посол пояснив, що конвенція про режим проток (конвенція Монтре), яка регулює міжнародне судноплавство в чорноморських протоках, має обмежувати кількість і тоннаж військових суден, що не належать країнам навколо Чорного моря, а також те, наскільки довго вони можуть перебувати в Чорному морі.

Через це, за словами Пристайка, НАТО використовує ротаційний принцип – одні кораблі змінюватимуть інші.

У свою чергу, український дипломат при НАТО акцентував увагу на тому, що в кораблі НАТО не зможуть зайти в Азовське море без згоди України і Росії. Сама Росія, за його словами, вже заявляла, що подібного не станеться.

"Тобто цей процес значно утруднений. Не бачу, чому б НАТО йшло на провокації. В принципі, НАТО нікого не збирається провокувати, Росію в першу чергу", - резюмував цю тему Пристайко.

Нагадаємо, в понеділок десантний корабель ВМС США Fort McHenry зайшов в румунський порт Констанцу у Чорному морі. Корабель Fort McHenry може розмістити на своєму борту до півтисячі морських піхотинців. Також на борту корабля розміщений майданчик для посадки та зльоту повітряних суден типу гелікоптер чи конвертоплан.

Після цього, сторожовий корабель Чорноморського флоту Російської Федерації “Допитливий” був відправлений до корабля Fort McHenry для “контролю” в акваторії Чорного моря.

Українські Національні Новини

Політика