pristayko-zayaviv-pro-neobkhidnist-zmini-minskikh-ugod-voni-sebe-vicherpali

Пристайко заявив про необхідність зміни Мінських угод: вони себе вичерпали

 • 22682 переглядiв

КИЇВ. 21 лютого. УНН. Напередодні обговорення ситуації на сході України на Генасамблеї ООН міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що триваюча війна вказує на необхідність внесення змін в Мінські домовленості, які, за його словами, вичерпали себе. Про це повідомляє УНН з посиланням на Голос Америки.

"... Ми все ще не досягли світу. Тому ми вважаємо, що цей документ не просто можна, а потрібно міняти, адже деякі його пункти реалізувати неможливо", - пояснив Пристайко.

Міністр підкреслив: "Війна триває, і ми не можемо дозволити, щоб Росія, яка почала її, легко відійшла від неї. Ми хочемо, щоб всі члени ООН нагадали своїм урядам, що війна все ще не закінчилася, а Україна потребує допомоги і підтримки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пристайко в ООН розповів про жахи російської агресії в Україні

Напередодні дебатів в ГА ООН міністр поговорив з представниками Франції і Німеччини, нагадавши, що "українська сторона розраховує на підтримку країн-союзників".

Пристайко також підтвердив, що Україна працює над новою редакцією Мінських домовленостей, хоча Росія публічно виступає проти внесення в них змін.

Міністр підкреслив, що домовленості повинні були бути виконані ще 2015 року.

"Зараз 20-й - ми все ще не досягли світу. Тому ми вважаємо, що цей документ не просто можна, а потрібно міняти, адже деякі його пункти реалізувати неможливо", - сказав міністр закордонних справ України.

Вадим Пристайко повідомив, що українська сторона зараз працює над тим, щоб змусити всіх учасників погодитися з тим, що "Мінські домовленості вичерпали себе і вимагають змін".

Український міністр констатував, що деякі зміни в Мінські угоди вже внесені, зокрема, "формула Штайнмайєра і розведення сил", і підкреслив, що Росія проти цих дій не заперечувала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова МЗС розповів у Генасамблеї, з ким Україна готова вести переговори на Донбасі

За словами Пристайка, з часом буде розроблений новий документ, який буде простіше виконати і досягти результатів.

Єдиним частковим досягненням мінського процесу міністр назвав обміни полоненими і ув'язненими між Україною і Росією.

Пристайко повідомив журналістам, що сьогодні йде підготовка до нового обміну, в рамках якого Росія відпустить близько 200 чоловік.

Це, за словами Пристайка, стане завершенням процесу обміну за принципом "всіх на всіх".

Нагадаємо, міністр підкреслив, що вибори на територіях, в даний час окупованих Росією, не можна буде проводити без українського контролю над україно-російським кордоном.

Українські Національні Новини

Політика