prisutnist-nato-u-chornomorskomu-regioni-ne-nese-zagrozi-rosiyi-stoltenberg

Присутність НАТО у Чорноморському регіоні не несе загрози Росії - Столтенберг

 • 17636 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Присутність НАТО у Чорноморському регіоні є суто оборонною і не несе загрози для Росії. Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільного брифінгу з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“Присутність НАТО в Чорноморському та Балтійському регіонах є оборонною. Ми збільшили нашу військову присутність у східній частині Альянсу з 2014 року внаслідок агресивних дій Росії проти України. Але ця присутність має оборонний характер”, - наголосив Столтенберг.

Він додав, що НАТО також в Чорноморському регіоні частково тому, що три чорноморські держави є членами НАТО, а дві, зокрема, Україна – близькими партнерами.

“Ми проводимо навчання, ми діємо, ми присутні у цьому регіоні, але це не є загрозою для Росії, це цілком оборонна військова присутність”, - наголосив Генсек Альянсу.

Деталі

Він також підкреслив, що підтримка НАТО України “не загрожує Росії”.

“Навчання НАТО та союзників у Чорноморському регіоні мають оборонний та прозорий характер”, - наголосив Столтенберг.

Що було раніше

Президент Росії Володимир Путін на початку листопада наголосив на необхідності посилення протиповітряної оборони країни на тлі військових дій НАТО біля кордонів Росії.

Доповнення

Росія обурилася розміщенням кораблів США та інших країн НАТО поблизу вод, які вона вважає своїми власними, оскільки відносини між Москвою та Заходом впали до мінімуму після закінчення Холодної війни та окупацією Росією Кримського півострова у 2014 році, її підтримки бойовиків на сході України.

Минулого місяця Росія призупинила свою місію в НАТО і наказала закрити офіс альянсу в Москві після того, як НАТО відкликала акредитацію восьми російських офіційних осіб у своїй штаб-квартирі в Брюсселі, заявивши, що, на її думку, вони таємно працювали на російську розвідку.

Москва неодноразово висловлювала занепокоєння щодо розміщення сил НАТО біля кордонів Росії, називаючи це "загрозою своїй безпеці". Росія та альянс також постійно звинувачують один одного у небезпечних та провокаційних маневрах на морі та в повітрі.

У червні Росія заявила, що один із її бойових кораблів зробив попереджувальні постріли біля британського есмінця Defender, щоб відігнати його від вод Чорного моря біля кримського міста Севастополя. Британія спростувала цю версію, наполягаючи на тому, що в її корабель не стріляли, і повідомила, що есмінець йшов в українських водах.

Як і більшість країн світу, Велика Британія визнає Крим частиною України.

Після інциденту Москва попередила, що готова атакувати військові кораблі, "що вторглися", якщо вони не прислухаються до попереджень.

Українські Національні Новини

Новини Світу