privatizatsiya-okremikh-obyektiv-opz-finansovo-bilsh-vigidna-derzhavi-nizh-prodazh-kompleksu-tsilkom-gorbunenko

Приватизація окремих об'єктів ОПЗ фінансово більш вигідна державі, ніж продаж комплексу цілком - Горбуненко

 • 10589 переглядiв

КИЇВ. 17 червня. УНН. Приватизація окремих об'єктів Одеського припортового заводу для держави більш вигідна з фінансової точки зору, ніж приватизація цілісного майнового комплексу, яким нині є ОПЗ. Про це в інтерв'ю заявив Олександр Горбуненко, генеральний директор і керуючий партнер компанії "Агро Газ Трейдинг", яка є постачальником газу для ОПЗ за толлінговим договором, передає УНН.

"Ймовірно, загальна вартість всіх об'єктів "за одним парканом" ОПЗ, проданих окремо, може бути вищою за ту, яку держава отримає в разі продажу цілісного майнового комплексу. Навряд чи знайдеться покупець, який буде зацікавлений одночасно і в перевалці російського аміаку, і у виробництві карбаміду, і у вирощуванні помідорів, і в наданні готельних послуг", - повідомив Горбуненко.

У той же час "Агро Газ Трейдинг" готова брати участь в приватизації частини Одеського припортового заводу, якщо зі структури цілісного майнового комплексу будуть виділені окремі бізнес-елементи.

Відповідаючи на питання про можливість участі в приватизації ОПЗ, Горбуненко заявив наступне: "У мене відразу виникає питання: а що в підсумку продається? Тільки завод з переробки газу в добрива або все його майно у вигляді цілісного комплексу? Ми озвучили свій намір брати участь в приватизації. При цьому ми не розуміємо до кінця позицію держави. Можливо, раднику Фонду держмайна з приватизації ОПЗ варто провести додаткові консультації з потенційними інвесторами. У нас є амбіції і фінансові можливості брати участь в приватизації частини ОПЗ, наприклад, окремого бізнесу, якщо він буде виділений з цілісного майнового комплексу підприємства".

Горбуненко роз'яснив, що ОПЗ є хабом, де господарську діяльність здійснюють 5-6 незв'язаних між собою бізнесів: "Одеський припортовий завод є своєрідним хабом, в якому свою діяльність здійснюють 5 або 6 потенційно незалежних один від одного бізнесів. Один з них - це перевалка аміаку, який надходить по трубопроводу з Тольятті. Він знаходиться на балансі окремого державного підприємства "Ухта" ("Укрхімтрансаміак"), проте ємності для зберігання і термінал з перевалки розташовані на території ОПЗ.

Ще один вид бізнесу - залізнична логістика. На території заводу знаходиться величезний залізничний цех з десятками тепловозів і парком з понад 500 вагонами, які використовуються для перевезення будь-яких сипучих вантажів, в основному добрив. Третій бізнес - це виробництво аміаку. Четвертий - це випуск карбаміду. П'ятий вид бізнесу - це один з найбільших на півдні України тепличний комплекс з вирощування огірків і помідорів. Наприклад, чорні помідори виробництва ОПЗ нітрохи не гірше італійських. Плюс безліч непрофільних активів: санаторії, готелі, спорткомплекси, медичні установи і т.д.".

Як повідомлялося раніше, висновок давальницької угоди з "Агро Газ Трейдинг" дозволив Одеському припортовому заводу в серпні минулого року відновити роботу після 14 місяців простою. За 10 місяців роботи на ОПЗ було вироблено 670 тис. тонн карбаміду і 62 тис. тонн аміаку.

Українські Національні Новини

Економіка