privatna-tyaga-zminit-operatsiyni-mozhlivosti-ukrzaliznitsi-ekspert

Приватна тяга змінить операційні можливості Укрзалізниці – експерт

 • 13020 переглядiв

КИЇВ. 9 вересня. УНН. Приватна тяга змінить операційні можливості вантажних перевезень коліями Укрзалізниці та кардинально покращить якість сервісу для вантажовласників. Про це УНН розповів Андрій Рязанцев, колишній директор з економіки і фінансів Укрзалізниці.

"Приватна тяга змінить операційні можливості щодо перевезень – вона покращить їх, і ми з вами отримаємо для вантажовласника кращий сервіс – це 100%. Чи буде здешевлення – це буде в кожному конкретному випадку залежати від перевезень, але, у будь-якому випадку, відбудеться зміна самої моделі ціноутворення", – зазначив Рязанцев.

Експерт упевнений, що старт експерименту Міністерства інфраструктури з допуску локомотивів приватних компаній на колії Укрзалізниці – це започаткування ринкових відносин у галузі залізничних вантажних перевезень.

"Приватна тяга – це поява ринкових відносин. До прикладу, сьогодні вагонний парк, який раніше був постійно в дефіциті, після встановлення нормальної ринкової ціни одразу отримав профіцит вагонів і зниження вартості перевезень, бо приватний капітал миттєво знаходить сфери, куди він може зайти та де заробити для себе дохід. Та сама історія буде з приватною тягою: як тільки побачимо, що механізм функціонує, всі обрахують його вже на підставі фактичних показників, підрахують його дохідність. Якщо це буде вигідно – приватний капітал одразу встановить нормальні ринкові відносини в цій галузі", – запевняє Рязанцев.

Раніше міністр інфраструктури Владислав Криклій розповів, що процес запуску локомотивів приватних компаній на колії Укрзалізниці знаходиться на фінальному етапі, а першого учасника експерименту вже обрано. Також він наголосив, що Мінінфраструктури враховує всі можливі ризики демонополізації ринку вантажних перевезень.

Українські Національні Новини

Політика