pro-rozmovu-zelenskogo-z-baydenom-sche-ne-domovilisya-kuleba-rozpoviv-chomu

Про розмову Зеленського з Байденом ще не домовилися: Кулеба розповів, чому

 • 20601 переглядiв

КИЇВ. 6 лютого. УНН. Питання телефонної розмови між Президентом України Володимиром Зеленським та президентом США Джозефом Байденом обговорювалося головами дипломатичних відомств двох країн. Однак, наразі президент Байден займається внутрішньополітичним порядком денним, тож дату, коли відбудеться контакт між двома лідерами, поки шукають. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає УНН.

Цитата:

"Я порушив питання розмови лідерів (під час телефонної розмови з держсекретарем США Ентоні Блінкеном - ред.). Безумовно, це очевидно, що вони мають поговорити. Очевидно, що вони поговорять. Але зараз президент Байден займається питаннями внутрішньополітичного порядку денного. Ми будемо шукати дату, коли контакт між ними відбудеться. Це дипломатичними шляхами буде опрацьовано", - сказав Кулеба, відповідаючи на запитання, від чого залежить організація розмови між президентами України і США.

Деталі

На запитання, на коли очікувати телефонної розмови між президентами Байденом та Зеленським, голова МЗС зазначив: "От коли домовимося, тоді й очікувати".

"Якщо цікавитися американською політикою, не шукати конспірологію, а просто стежити за американською політикою, то видно, що президент Байден зараз зосереджений на внутрішньо американських питаннях, і кількість його контактів зі світовими лідерами дуже обмежена", - вказав Кулеба.

"Але, наприклад, пан Блінкен відразу в розмові (це не буде секретом, якщо я скажу) наголосив, що він хотів якомога раніше поговорити з Україною. Так і сталося. На четвертий день його перебування в офісі. Це політичний сигнал про пріоритетність України і про важливість України для США. Ми цей сигнал дуже цінуємо", - наголосив голова МЗС.

Що було раніше

1 лютого голова українського МЗС Дмитро Кулеба провів першу розмову зі своїм колегою з Сполучених Штатів, державним секретарем Ентоні Блінкеном.

У Держдепі США за підсумками переговорів заявили, що Блінкен пообіцяв Кулебі, що Вашингтон продовжить активно надавати військову та економічну допомогу Києву.

Варто також зазначити, що президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден минулого тижня провів одну з перших телефонних розмов як глава держави з російським лідером Володимиром Путіним. Однією з тем обговорення була зокрема і ситуація в Україні. З Президентом України Володимиром Зеленським у президента Байдена поки не було публічних телефонних розмов.

Водночас, на думку експосла США в Україні, експерта Джона Гербста, українцям не варто вбачати негативних сигналів у тому, що президент США поспілкувався телефоном із президентом Росії раніше, ніж із Президентом України.

Українські Національні Новини

Політика