prodazh-produktiv-z-yes-ekspert-poyasniv-chomu-pochav-protsvitati-tsey-biznes

Продаж продуктів з ЄС: експерт пояснив, чому почав процвітати цей бізнес

 • 22756 переглядiв

КИЇВ. 14 травня. УНН. Контрабандні продукти з ЄС масово збуваються на українському ринку. Про це в коментарі УНН повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, головним чинником процвітання цього бізнесу в Україні є низька купівельна спроможність співвітчизників.

"Сьогодні за багатьма позиціями в Україні ціни вище, ніж в ЄС. Це і є одна з причин, чому на наш ринок надходять європейські продукти. Років 10 тому ті ж поляки масово приїжджали в Україну за продуктами харчування. Сьогодні - навпаки: у вихідний день українці стоять на кордоні для того, щоб поїхати в Польщу і купити там продукти. За багатьма позиціями навіть у Німеччині можна знайти продукти, які коштують значно дешевше, ніж в Україні", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Спекулянти" сучасності, або чому процвітає продуктова контрабанда з ЄС

Також попит українців на контрабандні продукти з ЄС пов'язаний з дефіцитом необхідного товару на внутрішньому ринку, додав Дорошенко.

"Зважаючи на те, як купівельна спроможність українців падала, багато імпортерів йшли з ринку. Зараз конкуренція на ринку невисока, магазини, в свою чергу, скоротили асортимент, тому що тримати великий вибір товару вигідно лише тоді, коли він купується. І природно, люди, які хочуть щось купити і не можуть знайти це не полицях супермаркетів, змушені йти на ринок. Ринком, у цьому випадку, я називаю всі пропозиції, в тому числі і те, що продається через Інтернет", - сказав експерт.

Як правило, контрабандні продукти з ЄС завозяться в Україну в ручній поклажі. Таким чином, "імпортери" обходять 20% податку і "годують" українців дешевшими продуктами харчування, додав Дорошенко.

"Разом з цим варто пам'ятати, що, купуючи такі продукти харчування, українці ризикують здоров'ям. Адже покупець не знає і напевно не дізнається, чи дотримувався перевізник того ж температурного режиму. Безпека контрабандних продуктів харчування - під питанням", - резюмував експерт.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, продукти з Європейського Союзу українським споживачам, як правило, продають в Інтернеті. На порталі olx можна знайти масу подібних пропозицій.

Продукти з Польщі, Італії, Іспанії пропонують як в роздріб, так і оптом. Перелік доступних товарів неймовірно різноманітний: чай, каву, макарони, соуси, оливки, солодощі, паштети, морепродукти і навіть ковбасу продавці обіцяють доставити за будь-якою адресою і у "свіжому вигляді".

Ціни на такі продукти в Інтернеті явно нижче, ніж цінники на імпортний товар у вітчизняних магазинах.

При цьому, на думку депутата Сергія Тригубенка, знайти крайнього і винного у випадку харчового отруєння "європейськими паштетами або сирами" з Інтернету сьогодні неможливо.

"Винен буде завжди тільки сам покупець, який пішов на ризик, купив прострочений товар з рук, вважаючи, що етикетка іноземною мовою гарантує йому якість. До відповідальності за продаж зіпсованого польського сиру або грецьких оливок в Інтернеті притягти неможливо. Чеків за такі покупки ніхто не дає. І довести покупку товару - неможливо", - попередив політик.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП