prodovolcha-bezpeka-ukrayini-vitchiznyani-kompaniyi-vzyali-kurs-na-zbilshennya-obsyagiv-virobnitstva

Продовольча безпека України: вітчизняні компанії взяли курс на збільшення обсягів виробництва

 • 52300 переглядiв

Продовольча безпека країн є однією з найважливіших світових проблем. Згідно з даними ООН, в 2016 році загальна кількість людей, які страждають від недоїдання, становила 815 млн чоловік.

У продовольчій і сільськогосподарській організації ООН (ФАО) попереджають, що до 2050 року населення планети зросте до 10 мільярдів чоловік, і щоб прогодувати їх - необхідно збільшувати виробництво мінімум на 50%. УНН з'ясував, як справи з продовольчою безпекою в Україні і чи не "пасуть задніх" вітчизняні виробники.

За останні чотири роки Україна опустилася на 16 позицій у Глобальному індексі продовольчої безпеки.

На думку вітчизняних експертів, сьогодні в Україні обсяг виробництва продуктів харчування достатній для того, щоб прогодувати людей. Але, проблема продовольчої безпеки все ж існує. Незважаючи на всі експортні досягнення, країні досить складно конкурувати з такими європейськими сусідами, як Польща чи Угорщина, де державна підтримка агросектору в рази більша.

У звіті Євростату зазначено, що за 2016 рік 28 країн ЄС отримали дотації в розмірі понад 52 млрд євро. Великі суми традиційно надавалися тим державам-членам ЄС, які мають найвищий рівень виробництва: Франції (8,2 млрд євро), Німеччині (6,7 млрд євро), Іспанії (5,8 млрд євро) і Італії (5,1 млрд євро). Найближчий сусід України - Польща отримала дотацію в розмірі 3,8 млрд євро, що майже в двадцять разів більше, ніж Україна виділила на свій агросектор в 2017 році.

В таких умовах, утримати експортні позиції Україні, не зашкодивши внутрішньому ринку, можна лише шляхом збільшення вітчизняного виробництва, вважає експерт Павло Мороз.

"У списку ООН (ФАО) наша країна серед вразливих, а це значить, що збільшення виробництва - не побажання, а життєва необхідність і питання безпеки. Про наявність проблем в секторі виробництва продуктів харчування сьогодні говорить рекордний обсяг імпорту м'яса в Україну. У період з січня по березень 2018 року він став найбільшим за останні п'ять років", - зазначив він.

Про плани збільшити поголів'я великої рогатої худоби заявили вже в компанії Grain Alliance (ТОВ "Баришівська зернова компанія"). Планується, що до кінця поточного року молочно-товарна ферма в селі Овсюки Гребінківського району Полтавської області, яка входить в компанію Grain Alliance, збільшить поголів'я дійного стада до 400 голів.

Ще один приклад - "Кищенці", яке до 2020 року планує збільшити поголів'я ВРХ майже втричі.

Колишня "Даноша", перейменована в "Гудвеллі Україна", анонсувала будівництво нового заводу на 700 робочих місць.

"Овостар Юніон" в цьому році планує збільшити виробництво яєць на 5%, інвестувавши в будівництво нових тваринницьких комплексів 15 млн дол.

Вінницька птахофабрика агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" - найбільшого виробника курятини під брендами ТМ "Наша Ряба", ТМ "Qualiko", ТМ "Ukranian Chiken" - запускає цього року другу виробничу лінію. До 2020 року очікується, що виробництво курятини тільки на цьому птахокомплексі досягне 1 млн тонн на рік.

У Державній фіскальної службі "Миронівський хлібопродукт" вважають одним з головних "годувальників" України.

Завдяки цій компанії Вінницький регіон став лідером рейтингу ключових постачальників продуктів тваринного походження. Крім внутрішнього ринку України, "МХП" годує і інші країни світу. У минулому році Європейський Союз закупив у "МХП" третину всього експортного обсягу.

Українські Національні Новини

Економіка