profoglyadi-v-ukrayini-povinni-mati-element-primusovosti-v-tikhonov

Профогляди в Україні повинні мати елемент примусовості – В.Тихонов

 • 14338 переглядiв

КИЇВ. 23 грудня. УНН. Статистика онкозахворювань в Україні зростає у невтішний бік. Існує дві основні причини, що пояснюють таку тенденцію. Таку думку у коментарі УНН розповів хірург – онколог першої категорії, завідуючий амбулаторно-поліклінічним департаментом Клініки Спіженко Володимир Тихонов.

Прокоментуйте, будь ласка, причини росту статистики онкозахвовювань в Україні і з чим це пов’язано?

- Тут є цілий комплекс причин. Основі, на мою думку, дві – це відсутність єдиних стандартів і протоколів, тобто кожен лікує як він вважає за потрібне, і друге, - медикаментозні засоби, які використовуються, тобто фактично це якість і походження ліків, які використовують для лікування онкологічних захворювань.

Що потрібно зробити, щоб кількість хворих на онкологію не збільшувалася, а то і зменшувалася?

- Для цього потрібне якісне посилення системи первинного виявлення і первинної діагностики. Це те, що називається система профілактичних оглядів. Цю систему потрібно, в першу чергу, змінювати і якісно посилювати. Тому, що на сьогоднішній день вона фактично не працює.

Тобто раніше, ця система була кращою?

- Систему профілактики у Радянському Союзі можна багато в чому критикувати, але, швидше за все, так. Я не знаю яким чином при Радянському Союзі вирішувалися ці питання, але все ж, мабуть, певний примусовий елемент у системі профілактичних оглядів, на мій погляд, не є поганим елементом. Безумовно, я проти будь-яких тисків на громадян у суспільстві, але те, що стосується щорічного профілактичного огляду, або те, що зараз називають ще скринінговими програмами, то я вважаю, що тут певний примус не був би зайвим. Наші громадяни часто дуже невідповідально ставляться до свого здоров’я.

Нагадаємо, за словами народного депутата Д.Силантьєва, реформу підходів до профілактики захворювань кожен українець повинен починати із себе.

Наразі в Україні досі не існує єдиної системи профілактики онкозахворювань.

Так, за словами завідуючого амбулаторно-поліклінічним департаментом Клініки Спіженко Володимира Тихонова, відсутня єдина, розроблена, затверджена та контрольована програма дій: первинна ланка медичної допомоги не забезпечена онкологами, а роботодавці не мотивовані до регулярного контролю за станом здоров’я працівників.

“Все, що ми можемо побачити, - це періодичні борди від локальних закладів охорони здоров’я, нечисельні виїзди єдиного на всю країну мобільного мамографа у деякі області України, профогляди на великих підприємствах. Та все це не є системою”, - сказав В.Тихонов.

Лікар додав, що системно над профілактикою онкозахворювань працюють приватні медичні заклади, бо мають для цього спеціальні програми.

Українські Національні Новини

Суспільство