proiekt-the-reckoning-podav-pershyi-ukrainskyi-pozov-pro-katuvannia-do-federalnoho-sudu-arhentyny

Проєкт The Reckoning подав перший український позов про катування на окупованих територіях до суду Аргентини

 • 17024 переглядiв

The Reckoning Project подав перший позов проти катувань у Федеральний суд Аргентини від імені української жертви, яку катували російські військові.

Ініціатива документування воєнних злочинів The Reckoning Project, яка об'єднала українських та міжнародних журналістів та юристів разом з постраждалим громадянином України, подала перший в історії український позов щодо катувань до Федерального Суду Аргентини. Про це пише УНН із посиланням на Суспільне.

Деталі

15 квітня, ініціатива The Reckoning Project, яка включає українських та міжнародних журналістів та юристів, спеціалізованих на документуванні воєнних злочинів, разом з потерпілим громадянином України, який перебуває в Буенос-Айресі, подала перший український кримінальний позов про катування до Федерального Суду Аргентини.

Цим позовом потерпілий пан М (ім'я не розголошується з міркувань безпеки) звертається до Федерального Суду із запитом розслідувати тортури, які до нього застосували ідентифіковані та неідентифіковані російській посадовці та пов'язані з ними особи, котрі самі його катували, а також допомагали застосовувати тортури

- йдеться у повідомленні.

У позові наводяться свідчення про застосування катувань електричним струмом під час затримання українського громадянина М російськими силами, в одному з окупованих ними міст України. Ці випадки катувань корелюють з даними міжнародних організацій, включно з ООН, які зафіксували аналогічні тортури, застосовані до інших осіб у тому ж місці утримання.

Вказується, що катування М здійснювали за підтримки установ, асоційованих з російською державою, та їх керівників.

Я — один з багатьох. Я знаю чимало тих, хто пройшов й через куди гірше ставлення. Я хочу розповісти про наш біль усьому світу. Бо катування людей і продовжують практикуватися на окупованих Росією українських територіях

- сказав М.

Нагадаємо

росія систематично порушує права людини, застосовує тортури, чинить сексуальне насильство, викрадає тисячі дітей і депортує цілі родини з окупованих територій України.