prokliattia-dlia-mistsevykh-chomu-minekolohii-zaklykaiut-zvilnyty-tymchasove-kerivnytstvo-tuzlivskykh-lymaniv

Прокляття для місцевих: чому Мінекології закликають звільнити "тимчасове" керівництво Тузлівських лиманів

 • 25419 переглядiв

Національний парк "Тузловські лимани" в Одеській області вже 10 років управляється одним і тим же тимчасовим директором, що призводить до конфліктів з місцевими жителями, які звинувачують керівництво в незаконному вилученні їхніх земель і підприємницькій діяльності, нехтуючи при цьому утриманням і збереженням парку.

Національний парк "Тузлівські лимани", що обʼєднує 13 лиманів на Одещині уздовж узбережжя між Дунаєм і Дністром, - унікальне місце природи та один з найбільших міграційних шляхів птахів. Проте сусідство з парком виявилось не таким радісним, і навіть виснажливим для місцевих жителів. Причина тому - "тимчасове" керівництво від Мінекології, яке керує парком вже 10 років і постійно воює з людьми. Про це розповідають місцеві жителі, передає УНН.

Голова Лиманської територіальної громади, що межує з нацпарком, Василь Резніченко каже, що неодноразово звертався до Мінекології з проханням направити до них робочу групу, аби можновладці почули проблеми простих жителів, повʼязані з діяльністю нацпарку.

"Я неодноразово пропонував всьому керівництву і зокрема Мінекології – щоб вони відрядили робочу групу і поспілкувалися з жителями громади, почули нашу думку. Не про національний парк, а про його керівництво. Це багаторічна війна - вже всі стомилися від цього - постійні суди, постійні суперечки, сутички", - каже голова громади.

Резніченко уточнив, що головне "яблуко розбрату" - це землі, якими здавна володіли місцеві, але тепер їх відбирає керівництво нацпарку.

"Людям, які проживають тут не одне покоління, забороняють обробляти земельні паї, бо вони, як виявилося, увійшли до складу нацпарку. Це при тому, що люди мають державний акт на ці земельні ділянки. Люди за нацпарк, але проти нинішнього керівництво, яке у статусі "тимчасового" стало вже незмінним. Вже 10 років нацпарком керують Ірина Вихристюк та Іван Русєв. Чому міністерство не проведе відкритий конкурс?" - риторично запитує Резніченко і додає, що напевно в міністерстві ці кандидатури хтось лобіює.

Він наголошує, що зміна керівництва "Тузлівських лиманів" - це спільна позиція трьох громад: Дивізійської, Лиманської та Тузлівської, але міністерство роками не чує.

Місцеві розповідають, що нацпарк давно не перевіряли, а випадки там трапляються жахливі.

"Були прецеденти коли шакали розвелися, знаходили останки жінки, яку шакали не доїли - ніякого впливу нема…", - розповідають вони.

Жаліються місцеві і на підприємницьку діяльність керівництва нацпарку, які встановили шлагбауми і збирали по 50 грн з відвідувачів. Щоправда, це було до 2022 року, війна вимушено такий бізнес зупинила. Як і, ймовірно, зупинила вилов кефалі, квоту на яку отримало також керівництво нацпарку замість місцевих жителів.

З 2017 року нацпарком "Тузлівські лимани" керує Ірина Вихристюк у статусі тимчасово виконуючої обовʼязки. Вона замінила на цій посаді Івана Русєва, у якого працювала заступником. Тож, вже 7 років вона виконує обовʼязки, а Мінекології ніяк не може провести конкурс на цю посаду, і врешті призначити повноцінно керівника.

В останній своїй декларації за 2023 рік в.о. директора Вихристюк зазначає, що не має ані нерухомості, ані авто - нічого, окрім єдиної зарплати в майже 305 тис. грн на рік. Хоча навряд чи така інформація про відсутність житла може відповідати дійсності. Також відомо, що у 2012 році вона безуспішно балотувалася до Верховної Ради від блоку "Наша Україна - Народна Самооборона". З цим, ймовірно, і повʼязані її критичні дописи у Facebook не лише стосовно ексрегіоналів, але й партії "Слуга народу" Президента.

Своєю чергою керівництво нацпарку скаржиться не лише на "Слуг народу", але й місцевих підприємців та військових, які начебто заважають водообміну лиманів.