prostiy-analiz-krovi-mozhe-viyavlyati-rizni-vidi-raku-do-poyavi-simptomiv-doslidzhennya

Простий аналіз крові може виявляти різні види раку до появи симптомів - дослідження

 • 472421 переглядiв

КИЇВ. 12 вересня. УНН. Дослідження доводить, що простий аналіз крові допоможе виявити різні типи раку у пацієнтів ще до того, як у них з’являться чіткі симптоми. Про це пише The Guardian, передає УНН.

Деталі

Лікарі відкривають «нову еру» у методах скринінгу раку, ґрунтуючись на комплексних дослідженнях, що доводять ефективність тесту Galleri.

На думку експертів, тест Galleri здатний виявити найбільш ранні ознаки раку в крові ще до виявлення самих симптомів.

Цитата

Насер Турабі, директор із доказів та впровадження Cancer Research Великої Британії, сказав: «Раніше аналізи крові на різні типи раку належали до сфери наукової фантастики, але тепер вони є галуззю дослідження раку, яка є перспективною для пацієнтів».

Додамо

Дослідники програми Pathfinder запропонували здати аналіз крові понад 6600 дорослим віком 50+ і виявили у них нові випадки захворювання. Для 6529 добровольців тест був негативним, але в 92 він виявив потенційний рак. Багато видів раку були виявлені на ранній стадії, а майже 75% з них були формами, що не вимагали регулярного скринінгу.

Подальші тести підтвердили солідні пухлини або рак крові у 35 осіб, або 1,4% досліджуваної групи. Тест виявив одночасно два види раку у жінки, а саме пухлину молочної залози та рак ендометрію.

Тест виявив 19 солідних пухлин у таких тканинах, як молочна залоза, печінка, легені та товста кишка, але він також виявив рак яєчників і підшлункової залози, які зазвичай виявляються на пізній стадії та мають низький рівень виживання.

Це перший випадок, коли результати тесту Galleri, який шукає ДНК раку в крові людини, були повернуті пацієнтам та їхнім лікарям, для подальшого ведення спостереження за раком і необхідного лікування.

Національна служба охорони здоров’я Англії назвала тест Galleri таким, що «потенційно може змінити гру» у боротьбі із захворюванням, після оприлюднення результатів великого клінічного випробування за участю 165 тисяч людей вже у наступному році. Лікарі сподіваються, що тест врятує життя, виявляючи рак досить рано, щоб операція та лікування були ефективнішими, але технологія все ще знаходиться на стадії розробки.

Дослідники додали, що тест ще не готовий для скринінгу всього населення, і що люди повинні продовжувати стандартний скринінг раку, поки технологія вдосконалюється.

Нагадаємо

Вчені довели, що вплив забрудненого повітря, ультрафіолетового випромінювання, радіоактивного фону спричиняє понад 10% усіх випадків раку у Європі.

Українські Національні Новини

Здоров'я