protesti-okhopili-tunis-cherez-splesk-covid-19-i-pogirshennya-ekonomiki

Протести охопили Туніс через сплеск COVID-19 і погіршення економіки

 • 23135 переглядiв

КИЇВ. 25 липня. УНН. Сотні протестувальників зібралися в столиці Тунісу та інших містах в неділю, вимагаючи відставки уряду після сплеску випадків COVID-19, який посилив економічні проблеми. Про це інформує УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

У Тунісі поліція застосувала перцеві балончики проти протестуючих, які кидали каміння і вигукували гасла з вимогою відставки прем'єр-міністра Хашема Машіші і розпуску парламенту.

Уряд країни залучений до політичної боротьби з президентом Кайса Сайедом, який намагається запобігти фінансовій кризі на тлі триваючого кілька тижневого сплеску випадків COVID-19 і підвищення рівня смертності.

Контекст

Пандемія вразила Туніс, який намагається підняти рівень економіки, що постраждав після революції 2011 року через різке зростання безробіття і скорочення державних послуг.

Минулого тижня Машіші звільнив міністра охорони здоров'я після хаосу в центрах вакцинації під час мусульманського свята Курбан-байрам, коли великі натовпи людей шикувалися в чергу через брак вакцини.

Після року суперечок з Машіші і лідером Рашидом Аль-Ганнуші, який також є спікером парламенту, президент Сайед заявив, що армія візьме на себе відповідні заходи по боротьбі з пандемією.

Деякі аналітики розцінили цей крок як спробу розширити його повноваження за межі іноземної та військової ролі, відведеної президенту в конституції 2014 року.

"Параліч уряду" може зірвати зусилля по переговорам про позику Міжнародного валютного фонду, яка розглядається як критично важлива для стабілізації державних фінансів, але може також включати скорочення витрат, що посилить економічні страждання простих людей.

Українські Національні Новини

Новини Світу