protesti-v-irani-spalakhnuli-z-novoyu-siloyu-sili-bezpeki-zastosuvali-slozoginniy-gaz-i-vidkrili-vogon-vidklyucheno-internet

Протести в Ірані спалахнули з новою силою: сили безпеки застосували сльозогінний газ і відкрили вогонь, відключено інтернет

 • 322600 переглядiв

КИЇВ. 26 жовтня. УНН. Правозахисна група заявила, що іранські сили безпеки відкрили вогонь по багатотисячним протестувальникам, які зібралися в середу в рідному місті Махси Аміні, щоб відзначити 40 днів з дня її смерті, передає УНН з посиланням на Reuters та AFP.

Цитата

"Сили безпеки застосували сльозогінний газ і відкрили вогонь по людях на площі Зіндан у місті Сакез", - написала в Твіттері Hengaw, норвезька група, яка стежить за порушеннями прав у курдських регіонах Ірану, не уточнивши, чи є вбиті чи поранені.

Деталі

Незважаючи на посилені заходи безпеки, колони скорботних ринули в Сакез у західній провінції Курдистан, щоб вшанувати пам'ять Аміні біля її могили наприкінці традиційного періоду жалоби.

Напівофіційне інформаційне агентство Ірану ISNA підтвердило, що у Сакезі відбувалися сутички, але не згадало заяви про стрілянину.

"Обмежена кількість присутніх біля меморіалу Махси Аміні зіткнулася з поліцією на околиці Сакеза. Після розрізнених зіткнень інтернет у Сакезі було відключено з міркувань безпеки", - повідомило агентство, додавши, що зібралося близько 10 000 людей.

Іранське інформаційне агентство Fars повідомило, що близько 2000 людей зібралися в Сакезі та скандували "Жінка, життя, свобода".

Канал соціальних мереж 1500tasvir, який веде хроніку порушень прав іранськими силами безпеки, повідомив, що нові протести спалахнули всюди, зокрема в університетах Тегерана, Мешхеда на північному сході Ірану та Ахвазу на південному заході.

This is a stunning video of thousands of people who walk from #Saqez towards #MahsaAmini’s cemetery on the 40th day after her death, despite limitations created by authorities. #مهسا_امینی #IranProtests2022 #سقز pic.twitter.com/P1Rg7jJ40b

— Omid Memarian (@Omid_M) October 26, 2022

Група Hengaw заявила, що придушення силами безпеки протестів забрало життя щонайменше 141 демонстранта, згідно з оновленими даними про загиблих у вівторок.

Amnesty International заявляє, що внаслідок "безжальних жорстоких репресій" загинули щонайменше 23 дитини.

Що передувало

Аміні, 22-річна іранка курдського походження, померла 16 вересня, через три дні після її арешту в Тегерані "поліцією моралі" за нібито порушення ісламського дрес-коду для жінок.

Гнів спалахнув на її похороні минулого місяця і швидко викликав найбільшу хвилю протестів, що потрясли Ісламську республіку майже за три роки. Молоді жінки очолили атаку, спалили свої хіджаби та зіткнулися із силами безпеки.

Через п'ять тижнів після смерті Аміні демонстрації не збираються закінчуватися. Їх підживлює громадське обурення репресіями, які забрали життя інших молодих жінок та дівчат.

Судово-медична організація Ірану заявила у звіті за цей місяць, що смерть Аміні "не була викликана ударами по голові та життєво важливим органам та кінцівкам тіла".

Але адвокати її сім'ї відкинули висновки та закликали до перегляду справи про її смерть іншою комісією.

У середу Іран оголосив про санкції, спрямовані проти окремих осіб та засобів масової інформації в Європейському союзі, у відповідь на каральні заходи, введені блоком минулого тижня щодо "поліції моралі" та інших офіційних осіб у зв'язку з репресіями.

I am a free woman!

Students are throwing their scarves up Tehran, 26th October#MahsaAmini pic.twitter.com/l8vxF8CVj5

— Pouria Zeraati (@pouriazeraati) October 26, 2022

Українські Національні Новини

Новини Світу