protesti-v-kazakhstani-politsiya-zayavila-pro-ponad-500-postrazhdalikh-sered-tsivilnikh-v-almati

Протести в Казахстані: поліція заявила про понад 500 постраждалих серед цивільних

 • 21184 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Понад 500 цивільних осіб постраждали під час протестів у казахському місті Алмати. Про це сьогодні повідомив начальник департаменту поліції Алмати та коменданта міста Канат Таймерденов, пише УНН з посиланням на Tengrinews.kz.

Деталі

За словами коменданта, у місті, незважаючи на ведення режиму НС та комендантської години, у ніч на 5 січня "активізувалися екстремістські угруповання", повідомляє видання.

Внаслідок цього, за його словами, було спалено 120 машин, зокрема 33 "швидкі" та пожежні машини. Постраждало 120 магазинів та об'єктів торгівлі, 180 підприємств громадського харчування, майже 100 офісів.

"Побито 500 цивільних осіб, серед яких 130 жінок і людей похилого віку", — повідомляє портал із посиланням на слова Таймерденова.

Додамо

За даними департаменту охорони здоров'я міста, 190 людей, які постраждали в масових акціях протесту в місті Алмати, звернулися по допомогу до медзакладів.

Контекст

У різних містах Казахстану спалахнули протести після того, як 1 січня у країні вдвічі зросли ціни на автомобільний газ: із 60 тенге до 120 за літр.

У ніч на 5 січня через масовий характер мітингів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів в Алматі та Мангістауській області надзвичайний стан.

З 5 до 19 січня у цих регіонах діятимуть комендантська година, обмеження на в'їзд та виїзд, заборона на продаж зброї та боєприпасів фізособам, проведення мирних зборів та організацію страйків.

Увечері 4 січня глава держави закликав присутніх "не піддаватися на провокації зсередини та ззовні" і говорив, що влада в країні не впаде. Проте на ранок 5 січня Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку.

Повідомили, що понад 200 людей затримали за порушення громадського порядку під час протестів у Казахстані.

5 січня Токаєв доручив запровадити тимчасове державне регулювання цін на скраплений газ, а також бензин та дизель.

Українські Національні Новини

Новини Світу