provalilo-zakupivli-za-kritichnimi-napryamkami-moz-znov-zvinuvativ-dp-medzakupivli

Провалило закупівлі за критичними напрямками: МОЗ знов звинуватив ДП "Медзакупівлі"

 • 22584 переглядiв

КИЇВ. 8 квітня. УНН. Державне підприємство “Медичні закупівлі” минулого року провалило закупівлі за багатьма критичними напрямками. Про це на онлайн-брифінгу у четвер повідомила заступниця міністра охорони здоров’я України Світлана Шаталова, передає УНН.

Цитата:

“Міністерство охорони здоров’я продовжує виправляти помилки Державного підприємства “Медичні закупівлі України”, адже нагадаю, минулого року його керівництво, на жаль, провалило закупівлі за багатьма критичними напрямками”, - сказала Шаталова.

Деталі

З її слів, зокрема, йдеться про ліки для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями.

“За цим напрямком не було закуплено 73 номенклатурні позиції. Ситуацію ми виправляємо, на сьогодні 28 позицій вже закуплено і розподілено, ще 13 позицій законтрактовано на суму понад 24 млн грн. Поставка відбудеться за кілька місяців. 34 позиції на суму 62 млн грн (зараз суму коштів знайдено) знаходяться в торгах”, - сказала заступниця міністра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців позбавили необхідних медпрепаратів: УНН дослідив тендери ДП "Медзакупівлі"

Також з її слів, за напрямком “дитяча онкологія” ДП "Медичні закупівлі" не відпрацювало 26 життєво необхідних номенклатурних позицій.

“Наразі ми розподілили фінансування за бюджети попередніх років і по деяких позиціях ліки вже законтрактовані, тривають поставки. З 6 номінальних позицій на суму понад 10 млн грн вже розподілено і розвезено лікарських засобів, 22 номенклатурні позиції на суму 21 млн грн законтрактовано – ми чекаємо поставок протягом найближчих місяців. Ще 17 номінальних позицій на понад 70 млн грн додаткової закупівлі знаходяться в торгах”, - сказала вона.

Що стосується антиретровірусної терапії, тобто придбання препаратів для людей, у яких є ВІЛ-інфекція, за інформацією Шаталової, ДП "Медзакупівлі" не впоралось із закупівлею, і на сьогодні МОЗ врегулювало це питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глобальний фонд по боротьбі з туберкульозом і СНІДом стурбований діяльністю української держкомпанії "Медзакупівлі України"

За даними МОЗ, наразі укладено контрактів на поставку препаратів за чотирьма номенклатурними позиціями на суму понад 75 млн грн. "Поставку ми очікуємо протягом найближчих тижнів", - вказала вона.

“Закупівельний процес триває за напрямком “дихальні розлади новонароджених”. Я думаю, усі пригадують січневу небезпеку дефіциту сульфактантів в Україні. На сьогодні ми розподілили і закупили 1557 флаконів, і додатково проводиться закупівля ще 3 тис. флаконів на суму близько 30 млн грн. За напрямком “допоміжні репродуктивні технології” проводиться закупівля фолітропіну та хоріонічного ганадетрапіну, кожного препарату у кількості понад 1700 флаконів”, - додала вона.

Що було раніше

МОЗ не вперше звинувачує державне підприємство. Так, на початку лютого Міністерство заявило, що ДП “Медзакупівлі” зірвано держзакупівель життєво важливих медпрепаратів майже на 1 млрд грн.

Зі свого боку, генеральний директор ДП “Медзакупівлі” Арсен Жумаділов звернувся до НАБУ із заявою про зловживання при закупівлі вакцин від COVID-19 проти Міністерства охорони здоров’я.

Довідка

ДП "Медичні закупівлі України" створено в 2018 році як національне агентство із закупівлі медпрепаратів та обладнання за гроші держбюджету. Очолив держкомпанію 33-річний Арсен Жумаділов, який обіймав до цього посаду голови Біляївської райадміністрації Одеської області (коли областю керував Міхеіл Саакашвілі).

Українські Національні Новини

Політика