psikholog-pro-gendernu-nerivnist-u-vladi-na-kerivnikh-posadakh-v-ukrayini-pratsyuyut-tilki-12-zhinok

Психолог про гендерну нерівність у владі: на керівних посадах в Україні працюють тільки 12% жінок

 • 55604 переглядiв

КИЇВ. 11 вересня. УНН. Гендерна нерівність в українській владі та політикумі, на жаль, але й досі присутня. Крім того, прояви нерівності ми бачимо не лише у кількості займаних жінками керівних посад, але й, часто, у рівнях оплати їх праці. Про це у коментарі УНН розповіла психолог, конфліктолог, володарка Національної незалежної премії "Жінка України 2020" Ірина Тарасова.

"По-перше, гендерна нерівність в Україні є, особливо, якщо порівнювати з іншими західними країнами. Зараз, дуже добре те що, у пріоритеті держави є політика, спрямована на гендерну рівність. Наприклад, серед кандидатів у мери міст сьогодні представлені кілька жінок.

Але головну проблему, я особисто вбачаю у том, що за свою роботу, жінки не отримують належної оплати праці. Ми говоримо про рівність у правах, але саме економічна складова, вона дуже важлива. У цьому є гендерна нерівність, тому що за ту саму працю, який виконує чоловік, він отримує зазвичай набагато більше.

Щодо політики, то сьогодні жінок у цій сфері діяльності вже багато. Також чимало жінок працюють на різних позиціях у виконавчих органах влади, але як правило мова не про керівні посади. Якщо взяти у відсотковому співвідношенні, то тільки 12% жінок, які мають рівні права у владі та займають високі посади. Цього дуже замало, і з цим потрібно працювати", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У місцевому самоврядуванні жінки більш ефективні, хоч часто і зустрічаються з терором

Експерт зауважила, що спостерігає сьогодні позитивну тенденцію збоку влади у питаннях лобіювання політики гендерної рівності.

"Ми знаємо, що на посади мерів міст зараз балотуються і жінки також, і це не може не радувати. І можна сказати, що питання гендерної нерівності є пріоритетним у владі. І це такий відкритий шлях до змін. Я маю таку оптимістичну надію, що враховуючи не тільки слова, а також і те що ми бачимо вже у призначеннях, цей рух і його позитивна динаміка будуть збережені", - додала Тарасова.

За її словами, жінки в Україні — високопрофесійні, досвічені та наполегливі. Але водночас - самокритичні. Чого не можна сказати про більшість чоловіків. Останні переважно набагато більш самовпевнені.

"Чоловіки в цьому сенсі більш самовпевнені, і навіть якщо у них немає достатніх якостей, для того, щоб займати високі посади, професійних якостей не вистачає, наприклад, вони все одно більш впевнені у собі, у своїх можливостях, і знаєте, десь навіть дуже надмірно інколи.

А жінки, скажімо так, завжди більш самокритичні", - додала експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арахамія: ми задаємо тренди, коли висуваємо жінок на посади мерів

Зауважимо, що вже відомо про висування щонайменше 7 жінок на керівні посади міст і ОТГ на прийдешніх виборах.

Так, за крісло мера столиці буде боротися переможниця партійних праймеріз "Слуга народу" Ірина Верещук.

За пост міського голови у Хмельницькому – Інна Ящук, у Кропивницькому - Ольга Ковальова-Алокілі, у Сумах - парламентар Тетяна Рябуха, у Миколаєві - Тетяна Домбровська, у Полтаві - Оксана Деркач.

Ще одна жінка претендуватиме на очолення Львівської ОТГ - Оксана Юринець.

Цікаво, що у Києві, наприклад, експерти прогнозують вихід у другий тур із Кличком – Ірини Верещук. Також про високі шанси на перемогу жінки говорять і на мерських виборах у Миколаєві.

Нагадаємо, за словами експерта з питань гендерної рівності Елли Ламах, світові тенденції доводять, що настав час жінок-управлінців, які можуть вивести Україну з економічної кризи швидше за чоловіків.

Українські Національні Новини

Політика