putin-do-yevropi-khochesh-gazu-vidkrivay-pivnichniy-potik-2

путін до Європи: "Хочеш газу – відкривай "Північний потік – 2"

 • 211949 переглядiв

КИЇВ. 17 вересня. УНН. Диктатор путін у п'ятницю заперечував, що росія має якесь відношення до енергетичної кризи в Європі, заявивши, що, якщо Європейський союз хоче більше газу, він має скасувати санкції, які перешкоджають відкриттю газопроводу "Північний потік — 2". Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Цитата

"Суть у тому, що якщо у вас є бажання, якщо вам так важко, просто зніміть санкції з "Північного потоку - 2", а це 55 мільярдів кубометрів газу на рік, просто натисніть на кнопку, і все запрацює". - сказав путін.

Контекст

"Північний потік – 2", що пролягає дном Балтійського моря майже паралельно "Північному потоку – 1", був побудований рік тому, але Німеччина заблокувала його сертифікацію всього за кілька днів до того, як 24 лютого росія ввела свої війська в Україну.

Європейські ціни на газ зросли більш ніж удвічі з початку року на тлі скорочення постачання. Зростання цін цього року призвело до того, що деякі галузі промисловості були змушені зупинити виробництво.

Європа звинуватила росію у використанні енергоносіїв як "зброї" у відповідь на західні санкції. росія заявляє, що Захід розпочав економічну війну, а санкції перешкоджають роботі газопроводу "Північний потік - 1".

росія припинила постачання газу до кількох країн, у тому числі до Болгарії та Польщі, тому що вони відмовилися платити в рублях, а не у валюті контракту.

Раніше цього місяця російський газовий гігант "Газпром" заявив, що трубопровід "Північний потік - 1", основний маршрут поставок до Європи, залишиться закритим, оскільки з турбіни на компресорній станції стався витік моторної олії, що призвело до різкого зростання оптових цін на газ.

Українські Національні Новини

Новини Світу