putin-zvinuvativ-naftogaz-u-zagostrenni-situatsiyi-u-gazovikh-peregovorakh

Путін звинуватив Нафтогаз у загостренні ситуації у газових переговорах

 • 11070 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Президент Росії Володимир Путін заявив, що НАК "Нафтогаз України" новими позовами нібито "загострює ситуацію" в переговорах з російським "Газпромом" за новим контрактом на транзит газу. Про це він сказав за підсумками саміту БРІКС в Бразилії, передає УНН з посиланням на ТАСС.

"Що ми зараз бачимо, що відбувається в реаліях. Знову "Нафтогаз" пред'явив черговий позов в суді.... Нісенітниця якась. Загострюють ситуацію, навіщо?" - заявив Путін.

При цьому він зазначив, що Росія готова до укладення угод за будь-яким законодавством. "Якщо Україна встигне у себе імплементувати європейське законодавство... Чи зможуть вони це зробити в період часу, що залишився - ну добре. Вони взяли на себе зобов'язання перед Європою, не перед нами. Нехай роблять, ми готові і до цього. Але не все від нас залежить. Тому ризик припинення транзиту існує, напевно", - сказав він, відповідаючи на питання про можливі ризики для транзиту газу через Україну після 2019 року.

Путін підкреслив, що Росія заявляла про готовність до досягнення будь-яких угод з Україною за участю Єврокомісії.

"Україна хоче за українськими законами це відрегулювати? Будь ласка! Ми готові. Україна хоче відрегулювати за європейськими законами, вона взяла на себе зобов'язання прийняти європейське законодавство. Ми готові, будь ласка", - сказав президент РФ.

Також, зі слів Путіна, Росія готова до співпраці з Україною як щодо транзиту, так і щодо поставок газу, при цьому його ціна може бути нижче поточної на 25%.

"Є там такі загрози чи ні з приводу припинення транзиту, ми вже багато разів говорили, ми готові працювати з Україною і щодо транзиту нашого газу до Європи, і щодо поставок в саму Україну. Причому за цінами, нижчими від тих, за якими Україна отримує російський же газ, але наче по реверсу з боку Європи... але ми ж говорили про те, що якщо безпосередньо поставляти, то ми можемо знизити ціну на 25%", - сказав він.

Також він заявив, що реверс російського газу в Україну практично неможливий.

"Хочу, щоб усім було зрозуміло, неможливий ніякий реверс. Газ не може в півтруби текти в одну сторону, а в півтруби в іншу… Це нісенітниця просто. Ми це прекрасно розуміємо. Ми просто не шумимо з цього приводу, щоб не загострювати ситуацію", - сказав він.

Як повідомляв УНН, на початку листопада Нафтогаз направив у Стокгольмський арбітраж нові позовні вимоги до Газпрому. У Нафтогазі заявляли, що йшлося про позовні вимоги на суму понад 11 мільярдів доларів.

Водночас, рішення апеляційного суду щодо оскарження з боку Газпрому першого рішення Стокгольмського арбітражу очікується 27 листопада

Українські Національні Новини

Політика