pyata-richnitsya-tragediyi-politiki-z-usogo-svitu-vislovilisya-pro-katastrofu-mh17

П'ята річниця трагедії: політики з усього світу висловилися про катастрофу MH17

 • 7687 переглядiв

КИЇВ. 17 липня. УНН. П'ять років тому на сході України був збитий літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines рейсу MH17. Сьогодні багато міжнародних політиків і державних діячів зробили заяви, приурочені до річниці трагедії, передає УНН.

Так, одним з перших про трагедію висловився міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевічс.

"Сьогодні ми відзначаємо п'яту річницю трагедії в небі України - збиття рейсу MH17 російською ракетою БУК; Латвія знову заявляє про свою солідарність з сім'ями загиблих і закликає притягнути до відповідальності всіх винних у цьому злочині, в результаті яких загинуло 298 невинних людей", - написав міністр у соцмережі Twitter.

Today we mark the fifth anniversary of the tragedy over skies of Ukraine- downing of # MH17 flight by Russian BUK missile, Latvia reiterates its solidarity with families of victims and calls for prosecution of all those responsible for this crime where 298 innocent lives were lost

- Edgars Rinkēvičs (@edgarsrinkevics) 17 липня 2019 р

Пізніше до нього приєднався литовський колега.

"Шануємо пам'ять жертв трагедії MH17. 5 років тому MH17 був збитий російською ракетою БУК, яка вбила всіх 298 пасажирів. Литва знову заявляє про свою цілковиту підтримку роботи JIT, повністю відповідній резолюції РБ ООН № 2166. Особи, відповідальні за цей жорстокий злочин, повинні бути і будуть представлені перед правосуддям", - написав у соцмережі глава МЗС Литви Лінас Лінкявічус.

Commemorating the victims of # MH17 tragedy. 5 years ago MH17 was shot down by Russian BUK missile killing all 298 aboard. #Lithuania reiterates full support to the work of the JIT, fully in line with UNSC res. 2166. Those responsible for this brutal crime must & will face justice pic.twitter.com/ijRMwMKBHY

- Linas Linkevicius (@LinkeviciusL) 17 липня 2019 р

З офіційною заявою виступила і міністр закордонних справ Австралії Маріс Пейн.

"Сьогодні відзначається п'ята річниця збиття літака MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines, в результаті якого загинуло 298 пасажирів і членів екіпажу, в тому числі 38 австралійців ... австралійський уряд, як і раніше, рішуче прихильний справі забезпечення відповідальності за збиття і досягнення справедливості для жертв та їхніх близьких", - йдеться в заяві, опублікованій МЗС Австралії.

Міністр також згадала, що за час розслідування Австралія виділила 50,3 млн. дол.  для підтримки розслідування, а також для забезпечення того, щоб сім'ї та близькі жертви могли брати участь в судових розглядах в Нідерландах.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу також виступив із заявою, повідомивши, що Естонія розділяє горе сімей і близьких загиблих у цій страшній трагедії.

"Ми повністю підтримуємо роботу JIT, всі винні в цьому огидному злочині повинні бути притягнуті до відповідальності", - написав Рейнсалу в Twitter.

5 years ago, 298 innocent people lost their lives in the tragic downing of # MH17 by a Russian BUK missile. Estonia shares in the grief of their families and loved ones. We fully support the work of #JIT , all those responsible for this abhorrent crime must be brought to justice .

- Urmas Reinsalu (@UrmasReinsalu) 17 липня 2019 р

Кандидат в прем'єр-міністри Великої Британії, міністр закордонних справ Джеремі Хант також висловився про трагедію в соцмережі.

"5 років тому 298 осіб трагічно загинули, коли MH17 був збитий над Україною. Велика Британія надає фінансування спеціалізованому кримінальному суду в Гаазі, щоб заслухати суд над чотирма підозрюваними. Ті, хто помер, їх сім'ї і друзі заслуговують на справедливість, і ми продовжуємо їх підтримувати", - написав він.

Нагадаємо, раніше у Держдепартаменті США зробили заяву до річниці катастрофи MH17.

Напередодні про трагедію висловилися в ЄС, закликавши Росію взяти на себе відповідальність і повністю співпрацювати з проведеним розслідуванням у справі про катастрофу пасажирського літака.

Сьогодні заяву про трагедію зробило і Міністерство закордонних справ Росії. У ньому стверджується, що російська сторона готова співпрацювати зі слідством у справі про катастрофу рейсу MH17 "незважаючи на упереджене ставлення" слідчої групи.

Як повідомляв УНН, в червні цього року спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних в причетності до збивання рейсу MH17 в небі над Донбасом в липні 2014 року - це Олег Пулатов, Ігор Гіркін, Сергій Дубинський і Леонід Харченко. Вони будуть оголошені в міжнародний розшук.

Українські Національні Новини

Політика