rada-bezpeki-oon-prodovzhila-mandat-mirotvortsiv-na-kipri

Рада Безпеки ООН продовжила мандат миротворців на Кіпрі

 • 18813 переглядiв

КИЇВ. 30 січня. УНН. Рада Безпеки продовжила мандат миротворчих сил на Кіпрі до 31 липня 2021 року про це йдеться в ухваленій резолюції, повідомляє УНН.

"Рада Безпеки, (...) сьогодні ухвалила рішення продовжити мандат Збройних сил Організації Об'єднаних Націй з підтримання миру на Кіпрі (ВСООНК) на додатковий період, що закінчується 31 липня 2021 року", - йдеться в тексті резолюції, прийнятій одноголосно всіма членами СБ.

Повідомляється також, що Генеральний Секретар ООН Антоніу Гуттереш висловив ініціативу про скликання неформальної зустрічі "п'ять плюс Організація Об'єднаних Націй" між лідерами двох кіпрських громад і держав-гарантів - Греції, Туреччини і Великої Британії - за першої нагоди.

Нагадаємо

Миротворці ООН присутні на Кіпрі для запобігання конфліктів між турками-кіпріотамі і грецькою громадою острова.

ВСООНК були спочатку засновані Радою Безпеки в 1964 році з метою запобігання нових збройних зіткнень між громадами кіпріотів-греків і кіпріотів-турків. Після бойових дій 1974 року Рада доручила Силам виконувати деякі додаткові функції.

За відсутності політичного врегулювання кіпрської проблеми ВСООНК залишаються на острові з метою спостереження за лініями припинення вогню, підтримки буферної зони, проведення гуманітарних акцій та надання підтримки місії добрих послуг Генерального секретаря.

Загальна чисельність миротворчої місії становить 1028 осіб з яких 757 - військові.

Українські Національні Новини

Новини Світу