rada-dala-zelene-svitlo-podatku-na-google

Рада дала зелене світло “податку на Google”

 • 20265 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 3683 про так званий “податок на Google”. Відповідне рішення підтримало 286 народних депутатів, передає кореспондент УНН.

Цитата

“Законопроект пропонує ввести простий механізм для оподаткування податку на додану вартість нерезидентами, передбачає можливість їм зареєструватись у електронному кабінеті платника віддалено, англійською мовою, сплачувати податок у валюті, фактично не будучи на території України”, - пояснив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Деталі

Як зазначено в пояснювальній записці, надання компаніями нерезидентами електронних послуг для фізичних осіб, які не мають статусу суб’єкта господарювання, не дозволяє ефективно реалізувати правила оподаткування ПДВ.

“Це призводить до втрат державного бюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників. Тим самим, порушуються базові принципи рівності та нейтральності оподаткування платника податків”, - зазначають автори законопроекту.

У пояснювальній записці також наводиться приклад про те, що у 2017 році в Російській Федерації був введений податок, який зобов’язав нерезидентів сплачувати податок на додану вартість з продажу на території РФ електронних послуг. Серед технологічних гігантів у контролюючому органі зареєструвались Apple Distribution International, Google Commerce, Microsoft Ireland, Netflix International B.V., Wargaming Group, Bloomberg, Alibaba, Booking.com та ін.

Що було раніше

Гетманцев раніше пояснив, що пропонує ввести зручний механізм для оподаткування цих компаній, аби забезпечити надходження до державного бюджету і урівняти в правах український і транснаціональний бізнес, який “чомусь сьогодні є пільговим”.

Українські Національні Новини

Політика