rada-onovila-zakonoproekt-pro-konfiskatsiyu-rosiyskikh-aktiviv-ranishe-yogo-vetuvav-zelenskiy

Рада оновила законопроект про конфіскацію російських активів. Раніше його ветував Зеленський

 • 95145 переглядiв

КИЇВ. 12 травня. УНН. Верховна Рада України прийняла закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб, з пропозиціями Президента Володимира Зеленського. Про це інформує пресслужба парламенту, пише УНН.

Деталі

Так, Рада підтримала всі пропозиції до прийнятого закону.

Як зазначають у ВР, закон має на меті перешкоджання використанню економічних активів на шкоду національній безпеці України та залучення активів, які є підґрунтям для діяльності, спрямованої на підготовку, розпалювання та ведення агресивної війни (включно з агресивною пропагандою), для посилення оборони України та відшкодування завданої шкоди.

Верховна Рада вперше ухвалила Закон вцілому 21 квітня.

5 травня Президент повернув документ до парламенту зі своїми пропозиціями.

Закон встановлює новий вид санкції у вигляді стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній чи юридичній особі, а також активів, якими вона може прямо чи опосередковано розпоряджатися.

В ОП тоді зазначили, що він «не встановлює чітких критеріїв, за якими особа може бути віднесена до числа тих, на кого поширюється дія такої санкції».

Також закон наділяє новими повноваженнями Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) стосовно виявлення та розшуку активів, що підлягають блокуванню, фізичних та юридичних осіб, вказаних у рішеннях Ради національної безпеки i оборони України.

«Ці повноваження НАЗК виходять за межі його компетенції, визначеної Законом України «Про запобігання корупції», - зауважили в ОП.

Крім того, повідомлялось, що документ пропонує доповнити Закон України «Про санкції» положеннями про здійснення Вищим антикорупційним судом (ВАКС) адміністративного судочинства у справах про застосування санкції у вигляді стягнення активів у дохід держави. Водночас не передбачено внесення відповідних змін до Закону «Про Вищий антикорупційний суд», яким визначаються засади організації та діяльності ВАКС.

Нагадаємо

Раніше сьогодні Верховна Рада підтримала указ Президента про примусове вилучення російського майна - почнуть з "дочок" російських банків в Україні.

Українські Національні Новини

Політика