rada-oon-z-prav-liudyny-ukhvalyla-pershu-rezoliutsiiu-pro-zakhyst-prav-interseks-liudei

Рада ООН з прав людини ухвалила першу резолюцію про захист прав інтерсекс-людей

 • 22552 переглядiв

Рада ООН з прав людини прийняла знакову резолюцію, спрямовану на захист прав інтерсексуальних людей, закликавши держави боротися з дискримінацією та шкідливими практиками щодо них і забезпечити їхнє право на здоров'я.

Рада ООН з прав людини 4 квітня проголосувала за прийняття резолюції, спрямованої на захист прав інтерсексуальних людей. Це перша подібна ініціатива, і дипломати й правозахисники назвали її знаковим моментом для прав людини. Про це повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що резолюцію ініціювали Фінляндія, Південна Африка, Чилі й Австралія. Її підтримали 24 країни, ще 23 утрималися. Жодна з країн не проголосувала проти.

Резолюція закликає держави "боротися з дискримінацією, насильством і шкідливими практиками щодо людей із вродженими варіаціями статевих ознак", а також допомогти інтерсекс-людям "реалізувати право на найвищий досяжний рівень фізичного й психічного здоровʼя".

Також у документі йдеться, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини має опублікувати доповідь, "яка детально розглядає дискримінаційні закони й політику, акти насильства й шкідливі практики" щодо інтерсекс-людей у всіх регіонах світу".

Ухвалення першої в історії резолюції про права інтерсексуальних людей на #HRC55 знаменує собою знаковий прогрес у сфері прав людини,

- написала посолка США Мішель Тейлор в Х, маючи на увазі 55 сесію Ради з прав людини.

В ООН зазначають, що 1,7% немовлят народжуються інтерсекс, тобто мають статеві ознаки, які не відповідають бінарним поняттям чоловічої або жіночої статі.

Довідково

Інтерсекс-особи - люди, що народилися з такими варіантами статевих ознак (хромосомний набір, внутрішні та зовнішні статеві органи, статеві гормони тощо), які, відповідно до Управління Верховного комісара ООН з прав людини, не підходять під типові визначення для чоловіків або жінок.

В ООН висловили побоювання, що світова спільнота "стала байдужою" до війни в Україні03.04.24, 13:41 • [views_0]