rada-pidtrimala-prezidentskiy-zakonoproekt-pro-zlodiyiv-v-zakoni

Рада підтримала президентський законопроект "про злодіїв в законі"

 • 187369 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. Верховна Рада України ухвалила за основу і в цілому законопроект №2513 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою, внесений та визначений Президентом України Володимиром Зеленським, як невідкладний. Відповідне рішення підтримали 236 народних депутатів України, передає кореспондент УНН.

Так, проект закону №2513 розроблено з метою припинення діяльності злочинних спільнот, учасників таких спільнот, притягнення до кримінальної відповідальності "злодіїв у законі", а також інших учасників злочинних спільнот та осіб, причетних до створення та функціонування злочинних спільнот.

Законопроект пропонує доповнити Кримінальний кодекс України наступними пунктами:
▪️ злочин визнається вчиненим злочинною спільнотою, якщо він скоєний стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (п'ять і більше), учасником, організатором, керівником та/або координатором якої є "злодій у законі";

▪️ "злодієм у законі" визнається особа, яка дотримується притаманних злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується "авторитетом" серед осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення, керує, координує та/або організовує діяльність злочинної спільноти чи її частини або є учасником такої спільноти.

Окрім того, законопроектом пропонується карати організацію проведення зустрічей (т.зв. "сходки") представників злочинних організацій чи злочинних спільнот з метою розроблення планів і умов спільного вчинення злочинів, матеріального забезпечення злочинної діяльності чи координації дій злочинних організацій чи злочинних спільнот, а так само сприяння в її проведенні, або керівництві такою зустріччю ("сходкою"), позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві вилучили 400 тис. доларів "воровського общака" і заочно повідомили про підозру "злодію в законі".

Також, звільняється від кримінальної відповідальності особа, за вчинення злочину вищезазначеного злочину, якщо вона добровільно і до початку зустрічі ("сходки") заявила про її учасників та точні місце і час її проведення.

На думку ініціатора законопроекту, він сприятиме збільшенню ефективності протидії правоохоронних органів у боротьбі з організованою злочинністю, сприятиме зменшенню впливу на важливі суспільні та політичні процеси з боку "злодіїв у законі".

У той же час, значна кількість нардепів має сумніви щодо даного проекту закону, адже, на їхню думку, його термінологія та значна кількість принципів мають радянське походження. Також деякі нардепи вважають, що прийняття закону може посилити вплив Нацполіції, що поступово ще більше втрачає довіру суспільства через останні скандали.

Парламентарям також включили аудіозапис розмови "кримінальних авторитетів" з їхньою реакцією на даний законопроект.

Нагадаємо, що 19 грудня 2019 року парламентарі ухвалили за основу законопроект "про злодіїв в законі". Відповідне рішення підтримали 264 нардепи.

Пізніше, 4 лютого, Рада відправила на повторне друге читання до комітету ВР з питань правоохоронної діяльності даний законопроект.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У Полтаві чоловік намагався втекти з зали суду

     • 9014 переглядiв

    Україна у травні подвоїла транзит нафти

     • 12375 переглядiв

    ООС: від початку доби ворог двічі відкривав вогонь

     • 8681 переглядiв