rada-pidtrimala-restrukturizatsiyu-zaborgovanosti-teplovikiv-ta-vodokanaliv

Рада підтримала реструктуризацію заборгованості тепловиків та водоканалів

 • 19296 переглядiв

КИЇВ. 15 червня. УНН. Верховна Рада у вівторок ухвалила за основу проект закону № 3508-д про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу. Рішення підтримав 301 народний обранець, передає кореспондент УНН.

Деталі

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується встановити порядок участі суб’єктів ринку природного газу у процедурі врегулювання заборгованості за природний газ та послуги його транспортування, а також на законодавчому рівні закріпити шляхи та механізми урегулювання такої заборгованості:

- шляхом проведення взаєморозрахунків із залученням коштів державного бюджету;

- шляхом реструктуризації залишку непогашеної заборгованості на визначених законом умовах;

- шляхом списання пені, штрафних та фінансових санкцій, нарахованих на заборгованість, що підлягає урегулюванню на умовах визначених законом, за умови погашення тіла боргу.

Так, в цілях врегулювання заборгованості виробників теплової енергії, послуг тепло- та гарячого водопостачання за природний газ проектом передбачається:

- перенесення розрахункової дати з 1 липня 2016 року на 1 травня 2021 року;

- подовження граничного строку реструктуризації заборгованості та надання можливості підприємствам теплоенергетики реструктуризувати борг за розподіл та транспортування природного газу;

- встановлення однакових умов для врегулювання пені/штрафних санкцій підприємствам теплоенергетики та водопровідно-каналізаційного господарства;

- верифікації та урегулювання заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню та/або підприємствам централізованого питного водопостачання та водовідведення, що надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що утворилась як до, так і після 1 січня 2016 року до розрахункової дати;

- удосконалення механізму забезпечення виконання зобов’язань надавачів послуг усіх форм власності за договорами реструктуризації заборгованості із залученням органів місцевого самоврядування;

- уточнення процедури реструктуризації боргів суб’єктів господарювання, які розташовані на території Донецької та Луганської областей на період проведення Операції об’єднаних сил, якщо засновник та/або частина виробничих одиниць підприємства знаходиться на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Додамо

За інформацією авторів законопроекту, загальний обсяг заборгованості суб’єктів ринку природного газу та супутніх ринків станом на 1 травня 2021 року може перевищити 100 млрд. грн.

Що було раніше

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль раніше заявив, що в уряді обговорюють варіант, при якому теплокомуненерго у регіонах закуповуватимуть газ влітку, що дозволить їм зекономити, для надання своїх послуг під час наступного опалювального сезону. Також профільним відомствам доручено напрацювати оптимальну модель роботи у межах ринку газу.

Українські Національні Новини

Політика