rada-pidtrymala-stvorennia-veteranskoi-patronatnoi-sluzhby

Рада підтримала створення ветеранської патронатної служби

 • 89536 переглядiв

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про створення 5-річної державної служби патронату ветеранів, укомплектованої волонтерами або демобілізованими військовослужбовцями, яка допомагатиме демобілізованим військовослужбовцям адаптуватися до цивільного життя.

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №9423 щодо створення державної ветеранської патронатної служби, яка діятиме впродовж 5 років. Про це УНН повідомляє з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка.

№9423 - державну ветеранську патронатну службу - за основу (259)

- написав Железняк у Telegram.

Деталі

У пояснювальній записці до документа йдеться, що для організації процесу поствоєнної адаптації демобілізованих військовослужбовців до цивільного життя пропонується в системі державної влади (при Кабінеті міністрів України) створити Державну ветеранську патронатну службу, яка діятиме продовж 5 років на засадах державноволонтерського партнерства. 

Працівниками служби будуть патронатні помічники - волонтери чи демобілізовані військовослужбовці.  Згідно з законопроєктом, вони будуть виконувати такі обов’язки:

  • забезпечуватимуть маршрутизацію супроводу кожного закріпленого за ними військовослужбовця, як в адміністративних питаннях, так і в питаннях  реінтеграції, психологічної адаптації, освіти, лікування та реабілітації;
  • розроблятимуть та контролюватимуть виконання індивідуальної програми адаптації кожного демобілізованого військового в цивільне життя.
  • супроводжуватимуть визначену кількість демобілізованих військовослужбовців в процесі їх адаптації у мирне життя. 

18.04.24, 17:59 • [views_0]

Законопроектом передбачено, що загальна чисельність працівників Служби становитиме 15 тисяч осіб.

Організаційну діяльність патронатних помічників (в тому числі тренування за принципом часткової кваліфікації) забезпечуватимуть патронатні тренери – коучі. Кожен тренер стане куратором до 100 патронатних помічників.

Важливо, що демобілізований військовослужбовець зможе відмовитися від послуг патронатного помічника, або ж змінити помічника для подальшої співпраці.