rada-skhvalila-popravki-zelenskogo-pro-posilennya-pokarannya-za-brekhnyu-v-deklaratsiyakh

Рада схвалила поправки Зеленського про посилення покарання за брехню в деклараціях

 • 15483 переглядiв

КИЇВ. 29 червня. УНН. Верховна Рада ухвалила законопроект № 4651 з пропозиціями Президента України Володимира Зеленського про посилення покарання за декларування недостовірної інформації та неподання чиновником декларації. Народні депутати віддали 315 голосів "за", передає УНН.

Деталі

Від самого початку законодавча ініціатива була покликана відновити покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірне декларування після контраверсійного рішення КСУ щодо відміни такого торік восени.

Проте під час першого розгляду вказаного документа в сесійній залі Верховної Ради 3 червня, як повідомлялося, депутати внесли зміни в порядок декларування відомостей щодо рухомого й нерухомого майна, яке перебуває у володінні або користуванні членів сім’ї декларанта. Відповідно до тих поправок, такі об’єкти зазначаються у декларації, якщо члени сім’ї декларанта подали йому відповідну інформацію.

Таким чином декларанта можна було притягнути до кримінальної відповідальності лише за недостовірне декларування об’єктів, про які йому надали відомості члени родини. Це давало законодавчу лазівку недобросовісним декларантам для того, щоб не зазначати у своїх деклараціях рухоме та нерухоме майно, яким володіють чи користуються їхні родичі, пояснюючи це тим, що члени їхньої сім’ї нібито не надали їм відповідної інформації про це майно.

Тож, Зеленський ветував і повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями цей закон “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування” (законопроект № 4651), який парламент ухвалив 3 червня.

В ухваленому сьогодні, 29 червня, законопроекті враховано дві пропозиції. У своїх пропозиціях Президент України запропонував виключити абзац десятий підпункту 9 пункту 2 розділу I та пункт 2 розділу ІІ Закону та викласти підпункт 10 пункту 2 розділу І Закону в такій редакції: "10) абзац другий статті 3663 після слів “від ста п’ятдесяти до двохсот “сорока годин” доповнити словами “або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі строком на один рік”.

Доповнення

Запровадження системи електронного декларування було вимогою Європейського Союзу для встановлення безвізового режиму з Україною.

Венеціанська комісія у своєму висновку від 5 травня 2021 року підтримала ініційовані Президентом зміни щодо встановлення покарання за правопорушення, пов’язані з декларуванням, та не висловила жодних зауважень.

Українські Національні Новини

Політика