rada-ukhvalila-prezidentskiy-zakonoproekt-pro-natsionalniy-sprotiv-i-zbilshila-chiselnist-zsu

Рада ухвалила президентський законопроект про національний спротив і збільшила чисельність ЗСУ

 • 40176 переглядiв

КИЇВ. 16 липня. УНН. Верховна Рада ухвалила президентський законпроект №5557 "Про основи національного спротиву", що містить норми про територіальну оборону, а також пов'язаний законопроект №5758 щодо збільшення чисельності Збройних сил України на 11 тисяч. Парламентарі віддали 313 та 312 голосів "за" проекти закону у другому читанні та в цілому відповідно, передає УНН.

Про тероборону

Законом визначено правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву.

Законом також визначено:

  • склад, мету і завдання національного спротиву;
  • основи побудови, організації і ведення територіальної оборони та руху опору;
  • порядок підготовки громадян України до національного спротиву;
  • організацію системи керівництва національним спротивом;
  • порядок формування та комплектування військових частин Сил територіальної оборони Збройних сил України, добровольчих формувань територіальних громад та руху опору;
  • повноваження сил безпеки та сил оборони, державних органів, органів місцевого самоврядування з питань національного спротиву;
  • порядок підготовки, розгортання та ведення територіальної оборони України;
  • фінансування та матеріально-технічне забезпечення національного спротиву;
  • соціальний і правовий захист осіб, які беруть участь у національному спротиві;
  • відповідальність за порушення законодавства та інших нормативно-правових актів з питань національного спротиву.

Фінансування та матеріально-технічне забезпечення національного спротиву планується здійснювати за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів, а також з інших не заборонених законодавством України джерел.

Прихильники законопроекту вважають, що ухвалення документу та втілення його положень дадуть можливість швидко зміцнити оборону держави та перетворити тероборону на частину всеохопної системи оборони, яка буде в кожному населенному пункті.

Очікується, що його норми почнуть діяти 1 січня 2022 року.

Про збільшення чисельності ЗСУ

Згаданий вище законопроект - один з двох документів, поданих Главою держави щодо реформування системи оборони. Другий законопроект стосується збільшення чисельності Збройних сил України.

Його також ухвалено 16 липня. Йдеться про законопроект №5758 "Про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про чисельність Збройних Сил України" щодо збільшення чисельності Збройних Сил України у зв'язку із ухваленням Закону України "Про основи національного спротиву".

Законом збільшено чисельність Збройних сил України на 11 000 військовослужбовців, тобто загальна чисельність Збройних сил України становитиме 261 000 осіб, у тому числі 215 000 військовослужбовців.

Українські Національні Новини

Політика