rada-utochnyuye-ponyattya-pro-lizing-operatsiyi-mozhut-zdiysnyuvati-tilki-yuridichni-osobi

Рада уточнює поняття про лізинг: операції можуть здійснювати тільки юридичні особи

 • 13751 переглядiв

КИЇВ. 4 березня. УНН. Верховна Рада України на засіданні в четвер ухвалила в першому читанні проект закону № 3601 щодо усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової (орендної) операції. Відповідне рішення підтримало 256 народних депутатів, передає кореспондент УНН.

Цитата:

"Законопроектом 3601 пропонується усунути суперечності та уточнити визначення щодо лізингової арендної операції. За допомогою законопроекту пропонується: виключити фізичних осіб як таких, що можуть надавати послугу з фінансового лізингу, тому що господарська операція може здійснюватись тільки юридичною особою, згідно Господарського кодексу України", - повідомила в парламенті голова підкомітету з питань функціонування небанківських фінансових установ та страхової діяльності Елла Рєпіна.

З її слів, також пропонується додати до права користування майном, яке передається у лізинг, ще й право володіння.

Деталі

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується абзаци перший, четвертий-шостий підпункту 14.1.97 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України викласти в наступній редакції:

"Лізингова (орендна) операція - господарська операція (крім операцій з фрахтування (чартеру) морських суден та інших транспортних засобів) юридичної особи (орендодавця), що передбачає надання основних засобів у володіння та користування фізичним та/або юридичним особам (орендарям) за плату та на визначений строк.

а) оперативний лізинг (оренда) - господарська операція юридичної особи, що передбачає передачу орендарю основних засобів, придбаних або виготовлених орендодавцем, на умовах інших, ніж ті, що передбачаються фінансовим лізингом (орендою);

б) фінансовий лізинг (оренда) - господарська операція, що здійснюється юридичною особою і передбачає передачу орендарю майна, яке є основним засобом згідно з цим Кодексом і придбане або виготовлене орендодавцем, а також усіх ризиків та винагород, пов'язаних з правом користування та володіння об'єктом лізингу".

На думку авторів законопроекту, це дозволить усунути суперечності у визначенні лізингової (орендної) операції та супутніх нормах.

Що було раніше

Нагадаємо, на початку лютого Рада ухвалила законопроект про фінансовий лізинг, який посилює захист прав та законних інтересів лізингоодержувачів та лізингодавців.

Законопроект передбачає створення необхідних передумов для розширення можливостей використання бізнесом операцій фінансового лізингу для оновлення основних фондів, збільшення виробництва валового продукту, а отже, як вказують розробники законопроекту, і податкової бази для подальшого наповнення державного бюджету. Метою проекту є також забезпечення захисту прав споживачів.

Українські Національні Новини

Політика