rada-vidkhilila-zakonoproekt-pro-mekhanizm-borotbi-z-patentnim-trolingom

Рада відхилила законопроект про механізм боротьби з "патентним тролінгом"

 • 15036 переглядiв

КИЇВ. 4 вересня. УНН. Верховна Рада відхилила законопроект щодо впровадження механізму боротьби з "патентним тролінгом". Відповідний законопроект підтримали лише 190 депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів, передає кореспондент УНН.

Законопроект передбачав введення механізму боротьби з “патентним тролінгом" шляхом впровадження процедури адміністративного оскарження виданих свідоцтв на промислові зразки (post-grant opposition).

“Проектом закону запропоновано такі новації щодо промислових зразків: можливість подання заявки в електронній формі; додатковий критерій охороноздатності, індивідуальний характер; передбачено правову охорону незареєстрованих промислових зразків; строк чинності прав не більше 25 років, наразі 15; змінено вид охоронного документа з патенту на свідоцтво і можливість досудового скасування свідоцтва в Апеляційній палаті”, - зазначив, представляючи законопроект, заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Михайло Тітарчук.

Він підкреслив, що остання із перелічених норм є дуже важливою для боротьби з так званим "патентним тролінгом".

Зазначимо, суть "патентного тролінгу" полягає в тому, що людина подає заявку на патент винаходу, якій їй не належить і який ще не встиг зареєструвати автор, або ж який не відповідає критеріям новизни.

Як повідомляв УНН, раніше у Мінекономрозвитку заявили, що знайшли ефективний механізм запобігання патентному “тролінгу”.

Українські Національні Новини

Економіка