rada-zaboronila-mistsevim-deputatam-i-meram-golosuvati-pid-chas-zasidan-u-vipadku-konfliktu-interesiv

Рада заборонила місцевим депутатам і мерам голосувати під час засідань у випадку конфлікту інтересів

 • 17527 переглядiв

КИЇВ. 3 грудня. УНН. Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому законопроект № 3034а, що має дозволити однозначно встановити протиправність дій місцевих депутатів і мерів в умовах конфлікту інтересів. Відповідне рішення підтримав 261 народний депутат України, передає кореспондент УНН.

"Законопроект дуже простий – зараз депутати місцевих рад можуть заявити про конфлікт інтересів, і потім голосувати за питання. Після вступу у дію цього законопроекту, депутати місцевих рад після оголошення про наявність конфлікту інтересів не будуть мати права голосувати", - пояснив народний депутат Дмитро Гурін.

На думку авторів документу, у нормах профільних законів простежується очевидна правова колізія. З одного боку недолуге формулювання ст. 591 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" дозволяє брати участь у прийнятті рішення [в умовах конфлікту інтересів] у разі самостійного публічного оголошення про це, а з іншого – ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 35 Закону "Про запобігання корупції" забороняє особі брати участь у прийнятті рішення після повідомлення про конфлікт інтересів.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект пропонує викласти у новій редакції ч. 1 ст. 591 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та визначити, що врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів здійснюється відповідно до Закону України "Про запобігання корупції".

Нагадаємо, напередодні Рада підтримала законопроект щодо підстав для відсутності нардепа на засіданнях.

Українські Національні Новини

Політика