rada-zberetsya-na-pozachergove-zasidannya-u-vivtorok-nardepi

Рада збереться на позачергове засідання у вівторок - нардепи

 • 16787 переглядiв

КИЇВ. 19 лютого. УНН. Верховна Рада планує о 12:00 у вівторок, 23 лютого, провести позачергове засідання. Про це повідомив народний депутат від "Слуги народу" Олександр Качура, а потім підтвердив голова партії Олександр Корнієнко, передає УНН.

Цитата:

"У вівторок о 12:00 буде позачергове засідання ВР. Порядок денний пізніше", - написав Качура у своєму Телеграм-каналі.

Деталі

Корнієнко підтвердив журналістам у кулуарах наміри щодо позачергового засідання, однак закликав "дочекатись офіційного оголошення".

"Позачергові засідання проводяться за виключним питанням порядку денного. Я так розумію, Президент буде спрямовувати тільки це питання (закону про держслужбу – ред.)", - сказав він.

Контекст

Президент України Володимир Зеленський ветував закон, яким вносилися зміни до законодавства про державну службу, через те, що не всі “потрібні” правки були враховані і документ було ухвалено з суттєвими обмеженням можливостей т.в.о. міністра. Тому, як повідомили в "Слузі народу" у коментарі УНН, для врегулювання питання Верховна Рада може скликати позачергове засідання наступного тижня.

Так, Зеленський напередодні ветував закон, яким вносилися зміни до законодавства про державну службу, і який мав відкрити шлях для виплат зарплат шахтарям.

Причиною вето стало те, що не всі “потрібні” правки були враховані і документ було ухвалено з суттєвими обмеженням можливостей т.в.о. міністра. Зокрема, в тексті документу, схваленому ВР, т.в.о. позбавлений права утворювати, ліквідовувати та реорганізовувати підрозділи міністерства, а також підприємства, організації та установи, що перебувають у віданні міністерства. В подальшому т.в.о. міністра позбавляється і можливості змінювати керівників таких підприємств, установ та організацій.

Як повідомив УНН співрозмовник, саме це обмеження стало каменем спотикання і причиною ветування закону.

Водночас, ухвалений документ, наділяв право т.в.о міністра підписати накази на виплату зарплат.

До чого тут Вітренко

21 грудня 2020 року Юрій Вітренко став виконувачем обов’язків міністра енергетики. До цього Верховна Рада України 17 грудня не підтримала призначення Юрія Вітренка першим віце-прем’єр-міністром — міністром енергетики України. Відповідне рішення тоді підтримали лише 186 народних депутатів України.

Пізніше голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зробив заяву, що Вітренка призначили в.о. в обхід Верховної Ради.
Отримавши крісло міністра, хоч і з приставкою в.о., Вітренко в перші тижні своєї роботи опинився в центрі “тарифної кризи”, вихід з якої шукають досі. І відміна пільгової ціни на електроенергію за перші 100 кВт-год — лише верхівка асйберга.

Як писав УНН, нардепи вдруге не підтримали призначення Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики, тобто він так і залишився “недоміністром” з приставкою в.о. І це незважаючи на заклик Президента України Володимира Зеленського на засіданні фракції до нардепів монобільшості підтримати кандидатуру Вітренка.

Українські Національні Новини

Політика