rada-zrobila-krok-do-vregulyuvannya-diyalnosti-z-nakopichennya-energiyi

Рада зробила крок до врегулювання діяльності з накопичення енергії

 • 17105 переглядiв

КИЇВ. 16 листопада. УНН. Верховна Рада у вівторок прийняла за основу проект закону № 5436-д щодо розвитку систем накопичення енергії. Пішення підтримало 295 народних депутатів, передає кореспондент УНН.

Цитата

“Сьогодні в Україні відсутня законодавча база, яка врегульовує питання встановлення та функціонування електроаккумулюючих систем. Відсутність законодавчо визначеного статусу систем акумулювання електроенергіїяк учасника ринку не дозволяє використовувати цю технологію на балансуючому ринку допоміжних послуг”, - зазначив нардеп від “Слуги народу” Юрій Камельчук, під час представлення законопроекту в Раді.

Деталі

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом підготовлені зміни до Закону України "Про ринок електричної енергії" та Закону України "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" в частині визначення повноважень Регулятора на діяльність з накопичення енергії.

Зокрема, законопроектом:

  • вводяться нові терміни: система накопичення енергії, оператор системи накопичення енергії та повністю інтегровані елементи мережі;
  • створюється новий учасник на ринку електричної енергії - оператор системи накопичення енергії та визначаються його права та обов’язки;
  • врегульовується питання ліцензування діяльності з накопичення енергії;
  • врегульовується питання можливості використання системи накопичення енергії споживачами, а також виробниками електричної енергії, зокрема, виробниками електричної енергії з відновлювальних джерел енергії;
  • встановлюється загальна заборона для оператора системи передачі та операторів систем розподілу провадити діяльність з накопичення енергії.

Автори законопроекту стверджують, що прийняття цього проекту закону забезпечить використання систем накопичення енергії, збалансує роботу енергосистеми та підвищить стабільність електропостачання для споживачів.

Українські Національні Новини

Політика