radi-rekomenduyut-ukhvaliti-v-tsilomu-zakonoproekt-schodo-roboti-vaks

Раді рекомендують ухвалити в цілому законопроект щодо роботи ВАКС

 • 10765 переглядiв

КИЇВ. 16 червня. УНН. Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні і в цілому законопроект №3348 про внесення змін до закону України "Про Вищий антикорупційний суд" щодо забезпечення суду приміщенням та інших питань роботи суду, передає кореспондент УНН.

Так, розглянувши 14 поправок, Комітет рекомендував ВР України ухвалити законопроект №3348 в редакції запропонованій відповідно порівняльній таблиці.

Метою законопроекту є створення законодавчих передумов для забезпечення Вищого антикорупційного суду приміщеннями, що відповідатимуть вимогам та дозволять безперешкодно здійснювати судочинство.

У пояснювальній записці зазначається, що наразі Вищий антикорупційний суд тимчасово розміщений у трьох будівлях, що не відповідають національним та міжнародним стандартам належного розміщення суду, зокрема, площа будівель не дозволяє облаштувати необхідну кількість залів судових засідань, приміщення потребують переобладнання для забезпечення безпеки всіх учасників процесу, не відповідають вимогам протипожежної безпеки.

"Вказане має наслідком неможливість забезпечення належної швидкості розгляду справ. Водночас, суд не може здійснювати капітального ремонту вищевказаних приміщень, оскільки вони перебувають у тимчасовому користуванні", - вказано у документі.

Тож проектом закону пропонується доповнити закон України "Про Вищий антикорупційний суд" положенням, згідно з яким суд отримає право здійснювати управління об’єктами державної власності, що належать до сфери його управління.

З метою забезпечення єдиного підходу до стандартів діяльності суддів пропонується також встановити однакові строки здійснення повноважень слідчими суддями ВАКС та суддями місцевих судів.

Також, пропонується скасувати положення, що не дозволяє бути призначеними суддями Вищого антикорупційного суду особам, які протягом останніх 10 років працювали у правоохоронних органах та прокуратурі, а також спростити вимоги до суддів першої інстанції, наблизивши їх до вимог до суддів місцевих судів з різницею лише у вимозі досвіду роботи у сфері права в 7 років, замість п’яти.

Нагадаємо, що 2 червня Верховна Рада ухвалила за основу проект закону №3348 про внесення змін до закону України "Про Вищий антикорупційний суд" щодо забезпечення суду приміщенням та інших питань роботи суду. Відповідне рішення підтримали 260 народних депутатів України.

Українські Національні Новини

Політика