radi-zaproponuvali-zbilshiti-ploschu-dlya-areshtovanikh-u-kameri

Раді запропонували збільшити площу для арештованих у камері

 • 8710 переглядiв

КИЇВ. 21 січня. УНН. У Верховній Раді України зареєстрували законопроект щодо збільшення норми площі в камері для однієї взятої під варту особи. Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу "Блоку Петра Порошенка".

Авторами постанови стали народні депутати України Ірина Суслова, Ігор Побер, Світлана Заліщук, Оксана Білозір, Ірина Луценко, Григорій Шверк та Сергій Алєксєєв.

Зокрема, законопроектом пропонується збільшити норму площі для однієї взятої під варту особи до рівня, який не створює стійку презумпцію незадовільних умов тримання заявника під вартою з огляду на практику Європейського суду з прав людини; передбачити можливість перебування дитини разом із узятим під варту батьком; закріпити мінімальну норму площі для вагітних жінок та осіб, які мають при собі дитину, а також норму площі для однієї дитини, яка перебуває разом із особою, взятою під вартою, в установі попереднього ув’язнення.

"У справі "Ананьєв та інші проти Російської Федерації" Європейський суд з прав людини визначив три критерії, що мають значення при визначенні того, чи було у справі допущено порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у зв’язку з недостатністю в ув’язненого особистого простору чи ні, а саме: у кожної взятої під варту особи повинно бути індивідуальне спальне місце в камері, на кожну взяту під варту особу має припадати не менше 3 квадратних метрів особистого простору, загальна площа камери повинна бути такою, щоб наявні в ній особи могли вільно пересуватися між предметами, які там знаходяться. Відсутність будь-якого з цих елементів саме по собі створює стійку презумпцію незадовільних умов тримання заявника під вартою. Отже, національна норма площі для однієї взятої під варту особи на 0,5 м2 менша від встановленого Європейським судом з прав людини мінімуму", – зазначила Суслова.

Як повідомляв УНН, сімох в'язнів незаконно кинули в дисциплінарний ізолятор у колонії Київської області.

Українські Національні Новини

Політика