rakhunkova-palata-otsinila-vtrati-byudzhetu-cherez-nedoliki-prognozu-kursu-grivni

Рахункова палата оцінила втрати бюджету через недоліки прогнозу курсу гривні

 • 18996 переглядiв

КИЇВ. 13 лютого. УНН. Загальний фонд Державного бюджету у січні недоотримав 13,8 млрд грн, або 24,5%, насамперед через низький рівень надходження митних платежів. Водночас через недоліки прогнозування курсу гривні, недонадходження до Держбюджету у січні становили 2,3 млрд грн. Про це УНН повідомили у пресслужбі Рахункової палати.

"Таке суттєве невиконання (бюджету за доходами - ред.) спричинене насамперед низьким рівнем надходження митних платежів. Так, доходи, справляння яких контролюють митні органи, не виконано на 7,9 млрд грн, або 30,4%", - заявив Пацкан.

Говорячи про те, чому так сталося, він зауважив, що знову доводиться говорити про якість макроекономічного прогнозування. "Фактичний курс гривні у середньому за січень становив 24,1 гривні за долар США, тоді як у розрахунках показників доходів бюджету на 2020 рік враховано 27 гривень за долар США. За оцінкою Рахункової палати, це призвело до недонадходження 2,3 млрд гривень", - заявив Пацкан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держбюджет у січні недоотримав чверть доходів

Іншим чинником стало зменшення, порівняно з січнем попереднього року, імпорту товарів на 1% за умови прогнозованого на 2020 рік зростання на 11,3%. План податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) із урахуванням бюджетного відшкодування не виконано на 2,5 млрд грн, або 26,7%. Він додав, що акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів не виконано на 2,2 млрд грн, або 43,7%.

При цьому він відзначив, що планові показники фінансування держбюджету в частині надходжень, частка яких у загальному обсязі планових надходжень становить 48%, практично виконано. Йдеться насамперед про зовнішні та внутрішні запозичення і кошти від приватизації, додав Пацкан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня до долара за місяць просіла на 5,2%

За таких умов видатки загального фонду проведено у сумі, що на 11,5 млрд грн, або 15,7%, менше плану на січень, зокрема на: соціальне забезпечення – на 2,9 млрд грн, або 10,4%; обслуговування державного боргу – на 2,4 млрд грн, або 35,3%; оплату праці – на 1,6 млрд грн, або 10,6%.

Також Пацкан зауважив, що в січні з єдиного казначейського рахунка надано позик на покриття тимчасових касових розривів Пенсійного фонду в сумі 8,9 млрд грн, із яких станом на 1 лютого не повернуто 3,7 млрд гривень.

Нагадаємо, Прем'єр Гончарук розповів, чому в Україні недовиконання по доходах у січні.

Українські Національні Новини

Економіка