rakhunkova-palata-planuye-pereviriti-efektivnist-vitrachannya-koshtiv-fondu-borotbi-z-covid-19-pislya-epidemiyi

Рахункова палата планує перевірити ефективність витрачання коштів Фонду боротьби з COVID-19 після епідемії

 • 15494 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. Після завершення епідемії Рахункова палата планує перевірити ефективність витрачання коштів Фонду боротьби з COVID-19. Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, передає УНН з посиланням на сайт Рахункової палати.

"Рахункова палата по завершенню епідемії коронавірусу планує перевірити ефективність витрачання коштів Фонду боротьби з COVID-19. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час дискусії "Точка контролю. Як ефективно провести бюджетні видатки в кризовий рік", - йдеться у повідомленні.

За його словами, загальна сума Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2 - майже 65 млрд гривень, а кошти виділяються за рішеннями Кабміну та погоджуються Комітетом Верховної Ради з питань бюджету. Станом на початок червня Урядом прийняті рішення про виділення з Фонду загалом більше 28 млрд грн, що становить 44% всіх коштів.

"Концентрація 5% бюджету країни за однією бюджетною програмою дозволяє швидко та оперативно реагувати і спрямовувати кошти на ті напрями, які цього потребують. Водночас централізація таких ресурсів підвищує ризики неефективного використання коштів", - зазначив Валерій Пацкан.

Він додав, що таких ризиків існує низка.

"По-перше, корупційні ризики при розподілі коштів - на заходи, не пов’язані з надзвичайною ситуацією або тільки дотичні до неї. По-друге, організаційні ризики - урядові рішення про виділення коштів з Фонду мають ґрунтуватися на докладних і якісних розрахунках, містити чіткі умови використання коштів. По-третє, ризики неефективного використання коштів. Щоб їх мінімізувати, кожне рішення уряду про виділення коштів з Фонду має погоджувати парламентський комітет з питань бюджету. При цьому вкрай важливо попередити нецільове використання коштів", - сказав Валерій Пацкан.

За його словами, Фонд створено у складі державного бюджету і тому Рахункова палата, яка контролює від імені Верховної Ради України надходження та використання його коштів, не може залишатися осторонь. У зв'язку з цим, з березня фахівці Рахункової палати почали відслідковувати видатки на боротьбу з пандемією. Вона публікується на дашборді.

Нагадаємо, Рахункова палата назвала області, які найбільше витратили бюджетних коштів на боротьбу з COVID-19.

Українські Національні Новини

Економіка