rannye-viyavlennya-raku-suttyevo-pidvischuye-shansi-na-uspishne-likuvannya-likar

Раннє виявлення раку суттєво підвищує шанси на успішне лікування – лікар

 • 20941 переглядiв

КИЇВ. 26 січня. УНН. В Україні досить низький соціальний попит на здоров'я. Таку думку в коментарі журналістам УНН висловила клінічний онколог лікарні ізраїльської онкології LISOD Юлія Бутусова.

Деталі

Вона наголосила - часто пацієнти починають лікувати хворобу вже на пізніх термінах, хоча саме раннє виявлення раку істотно підвищує шанси на успішне лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар розповів, чи можна пацієнтам, у яких діагностовано рак, займатися спортом

Цитата

“Досить часто пацієнти приходять лікувати хворобу на пізній стадії - в такому випадку лікування стає більш агресивним і складним. На жаль, в нашій країні немає обов'язкових державних скринінгових програм, які могли б виявити небезпечні захворювання на початковому етапі. Тому пацієнти повинні уважніше ставитися до власного здоров'я і бути більш відповідальними. Є щорічні скринінги, рекомендовані для певної статі і віку — не варто їх ігнорувати або пропускати. Багато хто не знає, що, наприклад, рак на ранній стадії ніяк себе не проявляє. Тому всім людям потрібно проходити чек-ап організму, щоб попередити хворобу або виявити її на ранній стадії, а не лікувати на пізніх термінах", — вважає лікар.

Деталі

Про важливість раннього виявлення раку заявляють і в ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я - ред.).

"Раннє виявлення раку істотно підвищує шанси на успішне лікування. Раннє виявлення включає два компоненти: ранню діагностику і скринінг. Рання діагностика означає раннє виявлення раку у пацієнтів з уже наявними симптомами захворювання, тоді як скринінг являє собою обстеження здорових людей для виявлення раку ще до появи будь-яких симптомів", — заявляють в організації.

При цьому, у ВООЗ не рекомендують проведення мамографічних досліджень у жінок молодше 50 років. Згідно з наявними даними, масове обстеження населення може бути рекомендовано тільки щодо раку шийки матки, молочної залози і товстого кишечника.

Крім цього, у Всесвітній організації охорони здоров'я не рекомендують проводити систематичні скринінги раку простати серед усіх чоловіків після певного віку за допомогою аналізу на простатичний специфічний антиген (ПСА).

По темі

Клінічний онколог лікарні ізраїльської онкології LISOD Максим Єрмаков розповів, кому потрібно пройти чек-ап організму і в якому віці.

Українські Національні Новини

Суспільство