referendumi-v-ukrayini-ksu-zmozhe-zupinyati-protses

Референдуми в Україні: КСУ зможе зупиняти процес

 • 16407 переглядiв

КИЇВ. 27 січня. УНН. Конституційний Суд України зможе визнавати конституційність того чи іншого референдуму. І саме він може також зупинити процес референдуму, якщо у нього є якісь побоювання. Про це в ефірі телеканалу ZIK повідомила народна депутатка України Євгенія Кравчук, інформує УНН.

Цитата:

"Чи суперечить Конституції референдум, визначає Конституційний суд. Він може також зупинити процес референдуму, поки не буде висновків, якщо у них є якісь побоювання", – заявила Кравчук.

Деталі

Також Євгенія Кравчук додала, що теми, які можна чи не можна виносити на всенародний референдум, чітко прописані в Конституції України.

"Наприклад, не можна винести питання бюджету, податкові питання, питання, яке може загрожувати суверенітету, територіальній цілісності, які порушують права людей, міжнародні конвенції. Тобто є ряд обмежень. Цими обмеженнями ми маємо керуватися", – сказала народна депутатка.

За її словами, цей законопроект, "який невдовзі стане законом", вже встиг обрости міфами.

"Я хочу нагадати, що в нас є третій розділ Конституції, який стосується виборів та референдумів. Право в нас прописано, а от механізмів немає. От власне цей механізм закон і впровадить. Чому немає діючого закону? Бо КСУ в 2018 році скасував той закон, який приймав і писав Янукович і його команда. Зрозуміло, що там вони зашили купу неконституційних норм, які зрештою і були скасовані КСУ”, - додала Кравчук.

Доповнення

Вчора, 26 січня, парламентарі ухвалили в цілому законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум.

Законопроектом передбачаються такі види всеукраїнського референдуму за предметом:

• затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України;

• вирішення питання загальнодержавного значення;

• зміна території України;

• втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Розширено коло суб’єктів процесу референдуму, які реєструються в ЦВК як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, відповідно зареєстровані у ЦВК.

За словами спікера Парламенту Дмитра Разумкова, законопроект про народовладдя дає можливість проведення референдумів починаючи з 2022 року.

За словами голови Комітету виборців України Олексія Кошеля, у схваленому законопроекті про народовладдя є багато ризиків, які пов’язані з можливістю проведення штучних референдумів, винесення на них проросійських питань та піару політичних сил.

Українські Національні Новини

Політика