rekordna-ugoda-finlyandiya-kupit-64-vinischuvachi-f-35-vartistyu-9-4-milyarda-dolariv

Рекордна угода: Фінляндія купить 64 винищувачі F-35 вартістю 9,4 мільярда доларів

 • 21592 переглядiв

КИЇВ. 10 грудня. УНН. Фінляндія закупить винищувачі F-35А американського оборонного гіганта Lockheed Martin для заміни застарілих бойових літаків F/A-18 і планує замовити 64 літаки вартістю 9,4 мільярда доларів, що є рекордною сумою. Про це інформує УНН з посиланням на Reuters та Associated Press.

Деталі

За оцінками уряду Фінляндії, закупівля у Lockheed, включаючи зброю, а також технічне обслуговування до 2030 року, оцінюється в 8,378 мільярда євро (9,44 мільярда доларів).

Будівництво ангарів та іншого обладнання додасть ще 777 мільйонів євро, а 824 мільйони євро будуть зарезервовані для остаточного оптимізованого пакету озброєнь і контролю майбутніх поправок до контрактів.

Фінляндія обрала винищувачі F-35A американської компанії з-поміж п’яти претендентів, серед яких також були Boeing F-18 Super Hornet, французький Dassault Rafale, британський Eurofighter Typhoon і шведський Saab Gripen.

Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що рішення її уряду, засноване на рекомендації Сил оборони Фінляндії, придбати F-35A було одноголосним.

Компанія Lockheed Martin, заявила в п’ятницю, що наразі в усьому світі перебуває на озброєнні понад 730 F-35.

Доповнення

Фінляндія не є членом Організації Північноатлантичного договору (НАТО), але останніми роками вона налагодила міцніші зв’язки з організацією та вибрала військове обладнання, сумісне з членами НАТО.

У 2014 році Фінляндія та Швеція, яка також не є членом НАТО, підписали угоду про спільне навчання та надання допомоги НАТО у кризових ситуаціях.

Швейцарія, інша європейська країна, яка не є членом НАТО, а також Данія і Норвегія, які є членами НАТО, раніше вирішили придбати F-35.

Фінляндія, яка має 1340-кілометровий кордон з Росією, за останні кілька років розширила свою двосторонню оборонну та військову співпрацю зі Швецією, Норвегією та Сполученими Штатами.

Флот ВПС Фінляндії налічує понад 60 F-18 Hornets, придбаних на початку 1990-х років.

Українські Національні Новини

Новини Світу