reuters-putin-gotuyetsya-do-trivaloyi-viyni-ale-v-rf-u-peremogu-ne-viryat

Reuters: путін готується до тривалої війни, але в рф у перемогу не вірять

 • 678329 переглядiв

КИЇВ. 15 лютого. УНН. Російський диктатор володимир путін розглядає війну в Україні як переломний момент, коли росія "нарешті протистояла" Заходу. Водночас деякі представники російської еліти побоюються, що він призвів свою країну до тривалого та безрезультатного виснаження людських життів і ресурсів, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

На початку повномасштабного вторгнення в Україну путін сподівався "швидко перемогти" та "заслужити місце в історії поряд із царями", "провчити Сполучені Штати", "відродити" росію після розпаду Радянського Союзу, проте він помилився, пише Reuters. За словами високопоставленого російського чиновника, надії путіна покращити свою репутацію "виявилися марними".

"Попереду буде ще важче і дорожче як для України, так і для росії. Економічні втрати такого масштабу не варті кількох завойованих територій", - сказав співрозмовник агентства на умовах анонімності.

Він зауважив, що, на його думку, багато представників еліти поділяють його точку зору, хоча публічна заява про це "означала б швидку відплату". Інші п'ятеро російських посадовців зазначили, що попри всі геополітичні потрясіння, які викликав путін, він все ще не має "серйозного суперника" за владу. Враховуючи придушення будь-якого суспільного інакомислення, диктатору "не варто боятися" президентських виборів, які мають відбутися в березні 2024 року.

Однак повні стратегічні та економічні наслідки війни можуть ще деякий час відбиватися, розповів посадовець рф, близький до кремля, додавши, що "не вірить ні у великий наступ, ні у можливість перемоги росії над усім цивілізованим світом. Він повідомив, що росія перебуває в "невигідному становищі" як щодо питання військових технологій, так і в мотивації військових, проте резюмував, що війна триватиме "дуже довго".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тягне час та вважає, що має достатньо ресурсів для війни: естонська розвідка розкрила “секрет” військової стратегії путіна

Розкритикував нинішню ситуацію армії рф на сході України й провоєнний екс-командувач російських військ на сході України ігор гіркін, який заявив, що "не бачить чіткого результату". Він зазначив, що "розчарований" поганим зв'язком на полі бою, неефективною командною структурою, що призвело до серії військових поразок Україні.

"Ми знаходимося в абсолютно парадоксальній ситуації. У нас абсолютно недієздатне керівництво, сформоване безпосередньо президентом, який є незмінним і якому немає альтернативи. Але зміна президента призведе до швидкої катастрофи", - сказав гіркін.

Згідно з прогнозами Міжнародного валютного фонду, економіка рф в розмірі 2,1 трильйона доларів США цього року зросте на 0,3%, що набагато нижче темпів зростання Китаю та Індії. Спеціаліст з росії корпорації RAND Семюель Чарап пояснив, що профіцит поточного рахунку скоротився, тим часом як дефіцит держбюджету рф зростає, попри значні вилучення з фонду "чорного дня".

"Ця війна є найбільш значущою діяльністю, яку коли-небудь робив путін, і, безумовно, для росії це найбільш значуща авантюра з моменту розпаду Радянського Союзу", - розповів експерт.

Зазначається, що якщо російські бізнесмени, серед яких багато колишніх колег путіна з КДБ, заперечують проти перебігу війни, то роблять це "негласно". Водночас, пише Reuters, багато залежить від фронту, де "жодна сторона не має переваги в повітрі та зазнала величезних втрат". 

За словами директора ЦРУ, колишнього посла США у москві Вільяма Бернса, путін, можливо, робить ставку на час.

"Наступні шість місяців, як мені здається, і це наша оцінка в ЦРУ, будуть критичними", - заявив він у Джорджтаунській школі дипломатичної служби, додавши, що реальність на полі битви "підірве зарозумілість путіна, показавши йому, що російська армія не може наступати, а лише втрачати вже захоплені території".

Кілька співрозмовників агентства не погодилися з висловом Бернса, заявивши, що "програє Захід", а не росія, оскільки диктатор "вірить, що може перемогти в Україні, і, звичайно, не може програти війну". Своєю чергою, західний дипломат відзначив, що російський диктатор "не може виграти війну, але він знає, що не може програти".

"путін залишатиметься при владі до кінця, якщо він не помре або не станеться перевороту – і те, й інше зараз малоймовірно", – сказав він.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський 8 лютого зʼявився на обкладинці видання Spiegel та дав інтервʼю, в якому зазначив, що росія піде далі в разі поразки України.

Українські Національні Новини

Новини Світу