reuters-ukraina-turechchyna-i-rosiia-domovlialysia-pro-sudnoplavstvo-v-chornomu-mori

Reuters: Україна, Туреччина і Росія домовлялися про судноплавство в Чорному морі

 • 22035 переглядiв

Україна, Туреччина і Росія домовилися про забезпечення безпечного судноплавства для торговельних суден у Чорному морі, при цьому Київ і Москва зобов'язалися не атакувати, не захоплювати і не обшукувати невійськові вантажні судна.

Україна та Росія спільно з Туреччиною два місяці вели переговори про угоду щодо безпеки судноплавства в Чорному морі, яку мали оголосити наприкінці березня. Про це пише Reuters з посиланням на власні джерела, передає УНН.

Деталі

Агентство, посилаючись на чотири джерела, стверджує, що угода між Києвом та Москвою була готова й мала бути оголошена турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом 30 березня – за день до місцевих виборів у Туреччині.

Але, стверджує видання, Україна "в останню хвилину несподівано вийшла з переговорів". Причина такого кроку невідома.

Проєкт угоди, з якою ознайомився Reuters, передбачав, що Москва і Київ надають гарантії безпеки торговельним суднам у Чорному морі, зобов'язавшись не завдавати ударів, не захоплювати і не обшукувати їх, якщо вони або порожні, або задекларували невійськові вантажі.

Чорне море є ключовим маршрутом як для Росії, так і для України для доставки на світові ринки масових товарів, таких як зерно, добрива та нафта, хоча обсяги морських перевезень значно скоротилися після війни.

Чорне море стало небезпечним для рф: у Міноборони Британії відреагували на знищення корабля "сергій котов"05.03.24, 16:42 • [views_0]