reuters-yes-mozhe-zrobiti-dlya-ugorschini-ta-slovachchini-vinyatok-iz-naftovogo-embargo-proti-rf

Reuters: ЄС може зробити для Угорщини та Словаччини виняток із нафтового ембарго проти рф

 • 197957 переглядiв

КИЇВ. 2 травня. УНН. Європейська комісія може зробити виключення для Угорщини та Словаччини щодо ембарго на купівлю російської нафти, яке зараз готується, побоюючись того, наскільки ці дві країни залежать від неї, з посиланням на заяви в понеділок двох чиновників ЄС повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Очікується, що у вівторок Єврокомісія завершить роботу над наступним, шостим пакетом санкцій ЄС проти рф за її дії в Україні, який включатиме заборону на купівлю російської нафти, експорт якої є основним джерелом доходів Москви, пише видання.

Угорщина, що дуже залежить від російської нафти, неодноразово заявляла, що не підпишеться під санкціями, що стосуються енергетики. Словаччина також є однією з країн ЄС, найбільше залежних від російського викопного палива.

За словами одного з чиновників, щоб зберегти єдність блоку з 27 країн, Єврокомісія може запропонувати Словаччині та Угорщині "виключення чи тривалий перехідний період".

За словами офіційних осіб, нафтове ембарго, швидше за все, буде введено поетапно і, швидше за все, набуде чинності лише на початку наступного року.

"Пакет санкцій ЄС має бути представлений послам урядів ЄС у середу", - відзначає видання.

Доповнення

Європа є місцем призначення майже половини російського експорту нафти та нафтопродуктів, забезпечуючи Москву величезним джерелом доходу, яке, за словами країн, включаючи Латвію та Польщу, необхідно скоротити, щоб припинити фінансування її військових дій в Україні.

Країни ЄС заплатили рф майже 20 мільярдів євро з 24 лютого, коли вона вторглася до України, за даними дослідницької організації Центр досліджень енергетики та чистого повітря.

Загалом ЄС залежить від рф щодо імпорту нафти на 26%, але залежність різниться по країнах.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, Словаччина та Угорщина, що розташовані на південному маршруті нафтопроводу "Дружба", яким російська нафта надходить до Європи, особливо залежні від них, отримавши, відповідно, 96% і 58% імпорту сирої нафти і нафтопродуктів з рф в минулому року.

Німеччина, найбільший покупець російської нафти в ЄС, останніми днями заявляла, що може впоратися з нафтовим ембарго, спочатку опираючись через страх перед економічними витратами.

У 2021 році Німеччина імпортувала 35% своєї сирої нафти з рф з обсягом 555 тис. барелів на день, але в останні тижні скоротила цей показник до 12%, повідомило міністерство економіки Німеччини в оновленій інформації про енергетичну безпеку в неділю.

"Нафтове ембарго з достатнім перехідним періодом тепер можна було б контролювати в Німеччині за умови зростання цін", - йдеться у повідомленні.

Українські Національні Новини

Економіка