reyderstvo-treba-pririvnyati-do-tyazhkikh-zlochiniv-ekspert

Рейдерство треба прирівняти до тяжких злочинів - експерт

 • 13505 переглядiв

КИЇВ. 24 червня. УНН. Рейдерство права власності необхідно прирівняти до тяжких злочинів кримінального кодексу України. Про це у своєму блозі написала директор громадської організації "Бізнес Варта" Ольга Матвіїва, передає УНН.

Вона нагадала, що парламентарі ухвалили ряд "антирейдерських" законопроектів, пов’язаних із державною реєстрацією. Втім, практика підробки документів з метою заволодінь майном та активами українців нікуди не ділася.

"У своїй більшості злочини з підроблення документів та похідні від них - нерозривно пов’язані між собою. При цьому встановити первинну ланку кримінального правопорушення (обставини підроблення) майже неможливо. В силу того, що особи, які отримали у кінцевому результаті вигоду від такого підроблення, жодним чином не пов’язані між собою. Існує лише пряма незаконна вигода від таких дій", - пише Матвіїва.

Відповідальність за рейдерство права власності треба посилити, каже фахівець. Тож, ГО "Бізнес Варта" та Український Інститут Майбутнього готують зміни до КК України.

"Зміни пов’язані із господарською та службовою діяльністю та діяльністю осіб, що надають публічні послуги", - уточнила Матвіїва.

Серед іншого, експерти пропонують посилити кримінальну відповідальність за виготовлення, збут та використання підроблених недержавних цінних паперів: до 20 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, фахівці вважають за доцільне збільшити штрафи за використання держреєстратором завідомо підробленого документу: від 500 до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Як альтернатива - саджати таких зловмисників за грати на строк до 2 років.

"Крім того, пропонується розширити статтю додаванням частини 5 із кваліфікуючими ознаками, як використання завідомо підробленого документа, з метою заволодіння чужим майном або придбання права на майно із санкцією у вигляді штрафу від 5 тисяч до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від 3 до 5 років", - уточнила Матвіїва.

Свої пропозиції фахівці виклали у проекті ЗУ "Про посилення відповідальності за окремі кримінальні правопорушення у сфері господарської діяльності, службової діяльності, діяльності осіб, що надають публічні послуги та кримінальні правопорушення проти авторитету органів державної влади".

"Метою законопроекту є пряма превенція протиправних заволодінь майном та активами громадян і бізнесу (зважаючи на високі покарання для осіб, які приймуть рішення здійснити заволодіння майном з підробленими документами), що позитивно впливатиме на міжнародний інвестиційний імідж країни та захист національних інтересів нашої країни", - резюмувала Матвіїва.

Раніше в УНН повідомлялося про рейдерство будівлі в історичному центрі столиці, на Софійській площі (провулок Рильського, 6), яке стало можливим через протиправні дії реєстратора Ганни Чуйко. Власнику будівлі, компанії "Рантьє плюс" знадобився рік, аби оскаржити дії реєстратора та відновити свої права.

Українські Національні Новини

Економіка