rf-na-shlyakhu-zmini-zakoniv-dlya-usinovlennya-deportovanikh-z-ukrayini-ditey-ombudsmen-povidomila-pro-naslidki

рф на шляху зміни законів для усиновлення депортованих з України дітей: Омбудсмен повідомила про наслідки

 • 223520 переглядiв

КИЇВ. 6 травня. УНН. Країна-окупант продовжує розробку законодавчих змін для усиновлення українських дітей, нове законодавство суттєво ускладнить можливість дітей повернутись з рф в Україну, повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Telegram, пише УНН.

Цитата

"Зі ЗМІ агресора стало відомо, що в державну думу рф вже внесено законопроєкт про спрощену реєстрацію дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Ці зміни передбачають прискорене отримання громадянства та документів рф дітьми, які були примусово переміщені з України", - повідомила Омбудсмен.

Представниками держдуми рф, зі слів Денісової, зазначається, що "законопроєкт спрямований на надання можливості громадянам рф усиновлювати українських дітей, адже наразі законодавством заборонено влаштування в російські сім’ї дітей-іноземців".

"Прийняття такого закону суттєво ускладнить можливість дітей повернутись в Україну та призведе до порушення їхнього права підтримувати зв’язок із рідними на території України", - додала Уповноважена з прав людини.

Деталі

За словами Денісової, сьогодні ЗМІ країни-окупанта повідомляють про вивезення в рф вже майже 200 тисяч українських дітей. "Їх депортують до всіх регіонів росії. Умови перебування дітей, їхній стан здоров’я наразі невідомі", - зауважила вона.

"Своїми діями рф грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території. Насильницька передача дітей однієї національної групи в іншу є геноцидом відповідно до статті 2 Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього", - заявила Омбудсмен.

"Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти злочину геноциду та порушення прав дітей рф в Україні", - вказала вона.

Доповнення

У МЗС закликали міжнародні організації вжити заходів з повернення в Україну депортованих дітей.

Українські Національні Новини

Політика