rf-vidpravila-list-yevrokomisaru-iz-zanepokoyennyam-schodo-nakladennya-ukrayinoyu-shtrafu-na-gazprom

РФ відправила лист єврокомісару із занепокоєнням щодо накладення Україною штрафу на "Газпром"

 • 9174 переглядiв

КИЇВ. 9 грудня. УНН. Російська Федерація відправила лист єврокомісару та міністрам країн, які споживають російський газ, що йде транзитом через Україну, із занепокоєнням про ризики, пов’язані із накладеним Україною штрафу на "Газпром". Про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак, передає УНН.

"На сьогодні є можливість говорити про нові ризики транзиту газу європейським споживачам, у зв’язку із застосуванням стягнень відповідного штрафу, яке може бути прийнято українською стороною. Тому ми виразили занепокоєння і передали лист єврокомісару з тим, щоб отримати оцінку ЄК даного рішення української сторони. Також мною були підписані листи міністрам країн, які є споживачами російського газу транзитом через Україну. Вважаємо, що це безпрецедентним випадком", - сказав О.Новак.

Нагадаємо, Верховний суд України відмовив ПАТ “Газпром” у допуску справи до провадження щодо оскарження рішення Вищого господарського суду, який відхилив касаційну скаргу російської компанії стосовно відмови судів нижчих інстанцій розглядати позов щодо накладення штрафу у сумі 85,9 млрд грн.

У лютому 2016 року Антимонопольний комітет України прийняв рішення накласти на російський ПАТ “Газпром” штраф у 85,9 мільярда гривень, або близько 3,2 мільярда доларів США, через порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

У квітні ПАТ “Газпром” звернувся до Господарського суду Києва з позовом до Антимонопольного комітету стосовно визнання недійсним рішення про накладення штрафу. Однак суд залишив без розгляду позовну заяву.

18 травня Київський апеляційний господарський суд відхилив скаргу ПАТ “Газпром” і залишив без змін рішення суду першої інстанції.

Після цього російське ПАТ “Газпром” подало касаційну скаргу до Вищого господарського суду України.

Українські Національні Новини

Політика