richki-yevropi-zmilili-yak-tse-vplivaye-na-ekonomiku-ta-eksport-ukrayinskogo-zerna

Річки Європи зміліли: як це впливає на економіку та експорт українського зерна

 • 95559 переглядiв

КИЇВ. 13 вересня. УНН. Річки Європи впали до історично низького рівня через спекотне літо. Вплинула посуха навіть на найбільші річки, які є транспортними артеріями, пише УНН з посиланням на ВВС.

Деталі

Цього року майже дві третини Європи постраждали від найгіршої посухи за 500 років.

Дунай рекордно змілів і зупинив рух барж, змінивши життя людей таких міст як Зімніца на кордоні з Болгарією. Жителі повною мірою відчули на собі наслідки посухи, адже їхнє існування повністю залежить від водного шляху.

У південній Румунії, значна частина якої використовує прісну питну воду з Дунаю, сотні сіл обмежують водопостачання та зрошення сільськогосподарських угідь, де вирощують кукурудзу, зерно, соняшники та овочі. Румунські фермери через посуху  втратили п’яту частину врожаю. Румунія є одним із найбільших виробників пшениці в Європі, що зараз відіграє неабияку роль через блокування росією значної частини експорту пшениці з України.

І подібна ситуація склалася не лише на Дунаї. Рейн змілів на стільки, що повністю завантажені баржі не можуть транспортувати вугілля, дизельне паливо та інші товари до промислових міст німецької Рурської долини.

На думку дослідників, глобальне потепління зіграло головну роль. Вчені попереджають, що якщо спекотне посушливе літо стане довгостроковою тенденцією, деякі з цих водних шляхів можуть ніколи не відновитися.

Ситуація вкрай негативно впливає на економіку

У більшій частині Європи цього літа були проведені екстрені днопоглиблювальні роботи річкового шляху і усунення заторів вантажу.

Зернові баржі, що йдуть з України (Дунай є альтернативним маршрутом експорту продовольства), були змушені зменшити вагу вантажу, щоб пройти по річці.

Посуха завдає величезної шкоди й торгівлі: європейські водні шляхи перевозять тонни вантажів і вносять в економіку ЄС приблизно 80 мільярдів доларів на рік.

Нагадаємо

Величезний льодовик Антарктики пройшов столітній шлях танення за місяці.

Українські Національні Новини

Новини Світу